Indiában végetért, Európában ma kezdődnek a választások

A kormánypárt győzelmét sejtetik Indiában az országos választás első részeredményei, Európában pedig ma vette kezdetét az EP-választás.

Narendra Modi hivatalban lévő indiai miniszterelnök pártja, a hindu nacionalista Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) vezette Nemzeti Demokratikus Szövetség (NDA) koalíciójának győzelmét vetítik előre a parlamenti választások részeredményei – közölte csütörtökön, két órával a szavazatszámlálás megkezdése után az NDTV indiai hírcsatorna.

A jelenlegi állás szerint az NDA 324 mandátummal vezet, míg legnagyobb riválisa, az Indiai Nemzeti Kongresszus (INC) vezette, balközép pártokat tömörítő Egységes Progresszív Szövetség (UPA) várhatóan 111 parlamenti helyet mondhat a magáénak az 542-ből.

Narendra Modi indiai miniszterelnök pártjának, a Bháratíja Dzsanata Pártnak (BJP) a kampánygyűlésén. Fotó: MTI

Indiában, a világ legnagyobb demokráciájában mintegy 900 millió ember regisztrált előzetesen a szavazásra. A hét szakaszra bontott voksolás április 11-én kezdődött, a szavazatszámláló bizottság pedig helyi idő szerint várhatóan csütörtökön az esti órákban végez a feladatával.

Európában pedig csaknem 500 millió ember járulhat a szavazóurnák elé mától egészen vasárnapig. Csütörtökön Hollandiában és az Egyesült Királyságban vette hivatalosan is kezdetét az idei évi európai parlamenti választás.

Vélhetően utoljára, most még 28 tagállamban dönthetnek majd 751 képviselőről. A választás tétje, hogy milyen irányba megy tovább Európa. Elemzők szerint a hagyományos konzervatív, néppárti irány és a progresszívnek is nevezett szociáldemokrata platformok hagyományos rivalizálása mellett idén a nacionalista, populista mozgalmak erősödése várható.

Magyarországon vasárnap lesz a választás.