Anticionista képviselőt juttatnak a zöldek a belga parlamentbe

Az Ecolo francia nyelvű belgiumi zöld párt befutó helyet adott egy anticionista politikusnak a vasárnapi országgyűlési választásokon — írja a Times of Israel.

A Belga Antiszemitizmus-elleni Liga (LBCA) tiltakozó közleményt adott ki, mert Simon Moutquin, a belga BDS-mozgalom titkára befutó helyett kapott az Ecolo zöld párt országgyűlési listáján.

A vallon Ecolo és flamand testvérpártja, a Groen együttműködnek a belga alsóházban, és felmérések szerint esélyük van arra, hogy a legnagyobb belga párt legyenek a vasárnapi választást követően.

Ugyan hivatalosan egyik párt sem támogatja a BDS-t, de az Ecolo döntése garantálja, hogy az anticionista nézetek képviselve lesznek a szövetségi parlamentben.

A belga szövetségi parlament épülete Brüsszelben. Fotó: Wikimedia Commons

A belga antiszemitizmus-ellenes szervezet közleménye szerint az Ecolo „az antiszemitizmus trójai falovát helyezi a parlamentbe”.

Múlt hónapban videó került elő az Ecolo-Groen blokk antidiszkriminációs ügyekért felelős brüsszeli tagjáról, Sihame Haddioui-ról, amin a hölgy a francia holokauszt-tagadó M’bala M’bala által kitalált, náci karlendítésre hajazó kézmozdulatot teszi.

A párt nem lépett fel Haddioui-val szemben, aki elnézést kért a több évvel ezelőtti esetért.

A zöld párt egy másik brüsszeli vezetője pedig nemrég egy 2017-es Facebook-posztja miatt okozott botrányt: a politikus megosztott egy cikket, mely szerint az Iszlám Állam „Izraelnek és Amerikának dolgozik”.

Videóban méltatta a Hamász a holland zöldeket

A terrorszervezet értékesnek ítélte a holland párt Izrael-ellenes állásfoglalását.