Valószínűleg nem lesz következménye a palesztinpárti CEU-s trollkodásnak

Lapunk azt érdeklődte meg, van-e konzekvenciája, ha egy hallgató palesztin zászlót tűz a Közép-Európai Egyetem (CEU) épületére. A jelek szerint nem sok.

Mint azt lapunk is megírta, a nemzetközi „Nakba-napon” palesztin zászlót tűzött egy Radikális Diákkollektíva nevű CEU-s hallgatói szervezet az egyetem Nádor utcai épületére, és filmvetítést is terveztek az egyetem egyik tantermébe, melynek meghívójában „apartheidként” utaltak Izraelre.

Mikor az egyetem értesült a zászló kitűzéséről, eltávolíttatták azt, majd az egyetem azt felelte lapunk megkeresésére, hogy a filmvetítést is törölték, mivel a diákoknak nem is volt engedélyük a terem használatára.

Engedély nélkül akarták használni a palesztinpárti diákok a CEU tantermét

Hírportálunk kérdésére felelt így az egyetem vezetősége, hozzátéve: nem támogatták a radikális diákok akcióját.

Akkori válaszában az egyetem azt is kiemelte, hogy nem adnak információt a diákokkal szembeni esetleges fegyelmi eljárásokról.

Portálunk most megkeresett egy CEU-s hallgatót, aki közelebbről is ismeri a kollektíva belső ténykedését.

A magát megnevezni nem kívánó diák kérdésünkre, hogy milyen következménye volt az egyetemen a diákakciónak, így felelt:

„A CEU eddigi politikája is az volt, hogy semmilyen következménye nem lett az RSC (Radikális Diákkollektíva — a szerk.) akcióinak, dacára annak, hogy néha igazán provokatív dolgokat csináltak”.

A hallgató szerint

„az egyetem általában nem foglal állást ilyen kérdésekben, kivéve ha [valakik] expliciten gyűlöletet szítanak valakikkel szemben, mondjuk az izraeliek vagy mások ellen… A CEU igyekszik nem meggátolni a diákokat véleményük kifejezésében, még akkor sem, ha az egyetem területén vannak”.

A diák, aki korábban jó kapcsolatot ápolt a radikálisokkal, de már eltávolodott tőlük, hozzátette, hogy szerinte „ez a liberális hozzáállás nem egészséges” az egyetem részéről a radikálisokkal szemben.

Az explicit gyűlöletkeltés pillanata egyelőre nem valószínű hogy elérkezne, tekintve hogy információink szerint a Radikális Diákkollektíva egyik alapító tagja és online szervezője maga is izraeli.