Horogkeresztekkel csúfították el holokauszt-túlélők portréit Bécsben

Zsidó portrékat ábrázoló utcai óriásplakátokat mocskoltak be az osztrák fővárosban. A kancellár megbotránkozott, a rendőrség nyomoz.

A hónap elején kiállított belvárosi posztereken korábban már késsel is megpróbáltak sérülést okozni, de a héten felfestett horogkeresztek új dimenzióba helyezték a bécsi zsidóság történelmének sötét korszakát felidéző emlékeket.

A gyalázatos akció „támadás egész Ausztria ellen”

— fogalmazott üzenetében az ország zsidó közösségének vezetője, akit a The Times of Israel idézett.

Ausztria kancellárja, Sebastian Kurz megdöbbenését fejezte ki az „antiszemita mocskolódás” láttán, és az ország zsidó vezetőivel közösen az eset alapos rendőrségi kivizsgálására szólított fel.

Bécs belvárosában, a híres Ring sugárúton elhelyezett fotókat egy olasz-német művész, Luigi Toscano készítette. Az alkotáson több idős ember, holokauszt túlélők portréja látható. Varsó és Budapest után Bécsben élt Európa harmadik legnagyobb zsidó közössége Hitler hatalomra kerülése előtt.

Fotó: The Times of Israel

Ausztriában is növekvő antiszemitizmusról jelentettek a közelmúltban elemzők, akik hangsúlyozták: a második világháború óta nem volt ilyen arányú zsidóellenesség Európában.

Osztrák felmérés: a muszlimok között gyakoribb az antiszemitizmus

Az osztrák kormány által készített felmérés szerint éppen kétszer annyira antiszemiták a muszlim lakosok, mint a nem-zsidók.