Osztrák felmérés: a muszlimok között gyakoribb az antiszemitizmus

Az osztrák kormány közelmúltban készített felmérése szerint az országban élő muszlimok kétszer olyan hajlamosak antiszemita nézetek elfogadására, mint a társadalom más csoportjaihoz tartozó polgárok — írja a Times of Israel.

A kérdésre, hogy egyetértenek-e az állítással, miszerint a zsidókat érő antiszemitizmusért saját viselkedésük tehet, a megkérdezett muszlimok majdnem fele, azaz 45%-a válaszolt igennel,

míg a nem muszlimok csupán 19%-a vélekedett hasonlóan.

A megkérdezett muszlim csoport felét kitevő arabok inkább értettek egyet az állítással, mint a csoport másik felét képező törökök.

Wolfgang Sobotka, az osztrák parlament alsóházának elnöke a közelmúltban hozta nyilvánosságra az „Antiszemitizmus Ausztriában” címet viselő tanulmány eredményeit, melynek kapcsán 2731 tizenhat éven felüli embert kérdeztek meg, közülük 604 muszlim állampolgárt.

A megkérdezett törökök csoportjában

28% értett egyet azzal, hogy „a zsidóknak felelniük kell Jézus meggyilkolásáért.”.

Az arány 17% volt az arabok, és 13% a megkérdezett nem-muszlimok körében.

A nem muszlimok 10%-a szerint „sok túlzó állítás van a hírekben a koncentrációs táborokkal kapcsolatban.” A törökök 41%, míg az arabok 35%-a értett egyet ugyanezzel az állítással.

Mikor arra kérték őket, reagáljanak az állításra, miszerint „a zsidók irányítják a nemzetközi kereskedelmet,” a nem-muszlimok 39%-a értett egyet, míg a török és az arab csoportokban az arány elérte a 63% és a 64%-ot.

Ritka, hogy európai kormányok hasonló, egyes csoportokra szűkített felméréseket végezzenek, mivel azokra sokan diszkrimatívnak tekintenek, s éppen ezért számos európai országban be is vannak tiltva.

Karoline Edtstadler, az osztrák belügyminisztérium államtitkára a tanulmánnyal kapcsolatban kijelentette,

a bevándorló gyermekek toleranciára való nevelésének fontosságát húzták alá az eredmények.