Mégsem adják ki „Tel Aviv ostromát”

A kiadó meggondolta magát, miután a közösségi médiában már a megjelenés előtt „iszlamofóbiával” kezdték vádolni a fikciós regényt.

Április 16-án tett bejelentést legújabb kiadványáról a Dzanc Books nevű kiadó. A michigan-i vállalat akkori beharangozója szerint arra készültek, hogy minél többekhez eljuttassák az egykori újságíró, Hesh Kestin könyvét, ami egy Irán által vezetett fiktív katonai támadásról szól. A Tel Aviv ostroma (The Siege of Tel Aviv) című műtől azonban Stephen King ajánlása ellenére is kihátráltak a kiváltott visszhang miatt — derül ki a The Times of Israel írásából.

Kestin elmondása szerint a történetet azok az élményei ihlették, amiket a Jom kippuri háború során élt át Izraelben, illetve az ott eltöltött húsz év alatt.

A cselekmények középpontjában egy olyan konfliktus áll, amit Irán vezetői gerjesztenek Izrael elpusztításához — többek között Szíria, Egyiptom, Jordánia, Irak és Libanon, valamint a Hamász és Hezbollah bevonásával.

„Irán öt arab hadsereget vezet brutális győzelemre Izrael felett, ami megszűnik létezni. Miközben az USA és a Nyugat semmit nem tesz, a Muszlim hadseregek egy újabb lapot vesznek elő a náci forgatókönyvből — hogy felkészüljenek a teljes lakosság kiirtására” — írta korábban a Dzanc kiadó, mire többen heves indulatokkal reagáltak.

Dzanc Books on Twitter

It’s pub day for @HeshKestin’s THE SIEGE OF TEL AVIV! An oddball group of heroes save Tel Aviv from destruction; in the words of @StephenKing, it’s „scarier than anything Stephen King ever wrote.” Read the first half for free below! https://t.co/g0xYw3sOTu

A Twitteren bejelentett könyv ellen a kiadó korábbi szerzői közül is néhányan szót emeltek. Voltak, akik „iszlamofóbiát” emlegettek, míg mások egyenesen rasszistának bélyegezték az írást.

A mű kapcsán a Dzanc is elhatárolódott utólag, és Michelle Dotter a médiának azt mondta, hogy a könyv „olyan káros narratívát közöl a muszlimokkal kapcsolatban”, amit a kiadó nevében nem hajlandóak támogatni.

A New Yorkban élő szerző szerint azonban a megfogalmazott vádaknak semmi közük ahhoz a képhez, ahogy a muzulmánokat ábrázolja.

„Valójában én egy mészárlásnak és tömeggyilkosságnak írtam le azt a pán-iszlám álmot, amivel Izraelt szeretnék eltüntetni. Ez azért nem tetszik nekik, mert ők valahogy a békés elrendezés címszava alatt próbálják meg eladni ezt az ötletet”

— fogalmazott a 75 éves író.

Irán felrúgja az atomalkut és Amerikát fenyegeti

Veszélyben az a nemzetközi szerződés, amely az iszlám állam nukleáris fegyverhez jutását hivatott megakadályozni. Az iráni rezsim ultimátumot adott a Nyugatnak. 

Kestin jelenleg is a példányok sorsáról tárgyal a kiadóval, ami immáron a neve eltüntetését követeli a borítókról.