Izraeli melegdiplomácia miatt nyugtalankodnak keresztény cionisták

A miami evangéliumi közösség pásztora előbb lemondta, majd elhalasztotta egy Izrael-barát rendezvény időpontját, miután az izraeli konzulátus tagjai melegfesztiválon pózoltak.

Kisebb feszültségről adott hírt a Forward, miután Lior Hayat, Izrael miami konzulátusa néhány kollégájával együtt részt vett a helyi LGBT közösség fesztiválján. Az egyszerre színes zászlókkal és Dávid-csillaggal felvonuló diplomatákról készült képeket április 9-én posztolták a Facebookra.

A hivatalos megjelenést követően a helyi evangéliumi kereszténység egyik képviselője visszalépett egy május elejére tervezett találkozótól, és azt kérte, hogy válasszanak egy későbbi időpontot az eseménynek. Az izraeli külügyminisztérium által közzé tett információk szerint az Alfa és Omega nevű gyülekezet pásztora attól tartott, hogy a hívők saját értékrendjük alapján megbotránkoznak a konzulátus munkatársainak magatartásán.

„A konzul végül találkozott a pásztorral, és sikerült tisztázni, hogy a konzulátus mindent izraeli állampolgárt képvisel, és különböző csoportok érdekeit szolgálja. A pásztor ezek után úgy döntött, hogy 2019 végén rendezik meg az eseményt, amikor a gyülekezet egy csoportja Izraelbe fog látogatni” — szerepelt az izraeli intézmény közleményében.

A minisztérium szerint az érintett keresztény vezető, Alberto Delgado később részt vett egy ünnepségen, amit Izrael Függetlenségi Napjának alkalmából rendeztek, valamint a konzulátus „lezártnak tekinti az ügyet”.