Árverés helyett államosították Izrael Függetlenségi Nyilatkozatának piszkozatát

Évek óta tartó jogi vita lezárásaként az izraeli Legfelsőbb Bíróság mondta ki az utolsó szót az ügyben.

Nem árverezhetik el azokat a vázlatokat, amik Izrael Államának Függetlenségi Nyilatkozatához készültek, mert az az állam tulajdonát képezi — erről döntött hétfőn a legmagasabb rangú bírói testület. A 12 oldalas dokumentum körül évek óta tartó jogi vita zajlott, ám az utolsó indoklás szerint „Izrael kulturális értékeinek a része, a múltról szóló bizonyság és a közös identitás része”. Ráadásul a bírák érvelése szerint „jelentős közösségi érdekeket is szolgál, hogy visszakerüljön az állam tulajdonába” — írta a The Times of Israel.

A történelmi jelentőségű papírok ügye 2015-ben került bíróság elé, amikor a jeruzsálemi Kedem Aukciós Ház meghirdette: kész kalapács alá vinni azokat.

A vázlatokon egy ügyvéd, Mordechai Beham neve szerepel, aki 1948 áprilisában keltezte a papírokat. A rajta olvasható leírás szerint egy olyan átmeneti kormány készült megalakulni, amely felelősséget tudott vállalni az egykori Palesztin Mandátum területén kikiáltott zsidó állam ügyeiért.

Az izraeli Függetlenségi Nyilatkozat vázlatának egy lapja – Fotó: Kedem Auction House

A dokumentumot később Beham megőrizte, és családtagjai évtizedek múlván döntöttek úgy, hogy árverésre bocsátják.

Az izraeli aukciós ház korábban 250 ezer dolláros kikiáltási árat szabott meg, de becslések szerint akár 1 millió dollárt is adhattak volna érte — abban az esetben, ha nem születik azonnal egy olyan jogi rendelkezés, amivel megakadályozzák az eladását.

Elárverezik a dokumentum másolatát, amivel Truman elismerte Izrael megalapítását

Ugyan csak másolat, az eredetivel ellentétben ezen szerepel az egykori elnök aláírása.

Az első indoklás szerint ugyanis Beham munkája az állam előtti jogi apparátusnak készült, ami később az Igazságügyi Minisztérium része lett, így valójában az állam tulajdonát képezi. A család válaszában ugyan leszögezte, hogy az ügyvéd egykor önkéntesként, és nem az intézmény alkalmazottjaként dolgozott a vázlatokon, hétfőn egy 2017-es jeruzsálemi bíróság döntését is felülírva a Legfelsőbb Bíróság mégis a Nemzeti Archívum fiókjaiba rendelte a papírokat.