Elárverezik a dokumentum másolatát, amivel Truman elismerte Izrael megalapítását

Ugyan csak másolat, az eredetivel ellentétben ezen szerepel az egykori elnök aláírása.

300 ezer dollárért bárki kezében tarthatja az amerikai-izraeli kapcsolatok egyik mérföldkövét lefektető dokumentumot. Hamarosan ugyanis árverésre bocsátják annak a sajtónyilatkozatnak a másolatát, ami Harry Truman jóváhagyását tartalmazza. A dokumentum eredeti példánya 1948. május 14-én, mindössze pár órával a modern zsidó állam megalapításának kikiáltása után született; és máig abban a Missouri állambeli könyvtárban őrzik, amely Truman elnök nevét viseli.

Árverésre bocsátják az 1939-es Fehér Könyv másolatát

A dokumentummal Nagy-Britannia drasztikusan korlátozta a zsidó bevándorlást Palesztinába, miközben következetesen megtagadták a nácik elől menekülő zsidóktól a menedéket.

Érdekes módon a politikus aláírása nem az eredeti példányon szerepel, mivel Truman csak egy korábbi vázlatot hagyott jóvá saját kézírásával. 16 évvel később azonban, az 1964-65-ös New York-i Világkiállítás alkalmából Zecharia Sitchin, zsidó író és aktivista, valamint a rendezvény amerikai-izraeli pavilonjának vezetője új ötlettel fordultak az elnökhöz, és azt kérték tőle: írja alá a dokumentum másolatát.

Truman végül beleegyezett, és hozzájárult, hogy kiállítsák a történelmi jelentőségű kiáltvány másolatát, ami azóta a Sitchin család kezében maradt, és még három másik alkalommal tárták nyilvánosság elé.

„Véletlen egybeesés, de édesapám és későbbi nevelőapám is pont ott voltak a Világkiállításon, amire a dokumentumot elkészítették és legelső alkalommal kiállították” — mesélte az aukciót vezető vállalat egyik vezetője, Nathan Raab. „Amerikai zsidóként remélem és abban bízok, hogy a dokumentum új tulajdonosa nyilvánosság elé fogja tárni ezt a kincset” — tette hozzá a The Times of Israelnek.

Trump hivatalosan is elismerte Izrael fennhatóságát a Golán felett

Az amerikai elnök Benjamin Netanjahu jelenlétében írta alá a dokumentumot.