Árverésre bocsátják az 1939-es Fehér Könyv másolatát

A dokumentummal Nagy-Britannia drasztikusan korlátozta a zsidó bevándorlást Palesztinába, miközben következetesen megtagadták a nácik elől menekülő zsidóktól a menedéket.

Több történelmi jelentőségű dokumentumot — köztük a Fehér Könyvként ismert kiadványt is — árverésre bocsátanak Los Angelesben. A pamfleteket Nagy-Britannia bocsátotta ki, és számos részletet elárulnak arról, hogyan igyekezett kezelni a palesztin mandátum területén kialakult helyzetet a nagyhatalom vezetése a második világháború idején.

Kép forrása: Wikipedia
Az arabok folyamatos, nagyszabású zsidóellenes megmozdulásai következtében a britek az ún. Fehér Könyvben 1939 májusában drasztikusan korlátozták a zsidó bevándorlást, miközben következetesen megtagadták a nácik elől menekülő zsidóktól a menedéket.
Nem sokkal később kitört a második világháború, és David Ben-Gurion, Izrael első miniszterelnöke kijelentette:
„Úgy harcolunk a háborúban, mintha nem lenne Fehér Könyv, és úgy harcolunk a Fehér Könyv ellen, mintha nem lenne háború.”
A 12 oldalas dokumentum másolatának kikiáltási árát 3 000 dollárban határozta meg az amerikai Nate D. Sanders aukciós ház — derül ki a Jerusalem Post szerdai írásából.
Ezen kívül két másik kiadványt is árverésre bocsátanak: egy 38 oldalas írás a zsidó szélsőséges csoportok tevékenységéről nyújt beszámolót, a másik dokumentum pedig 18 oldalon keresztül ad összefoglalót az arab terrorcselekmények mögötti stratégiákról. A megvételre kínált cikkek között egy olyan levél is szerepel, amit Albert Einstein 1942-ben személyen fogalmazott és írt alá.