„Fasisztának” nevezték Izraelt a jeruzsálemi Héber Egyetemen

Külföldi hallgatók panaszkodtak arra, hogy az egyetemen „rendszeresen téves információkat” közöltek a jogász mesterképzésen, és hogy vendégelőadók Izraelre „fasiszta” országként utaltak — írja a Jerusalem Post.

Számos diák panaszkodott arra, hogy a kurzusok erősen politikai tartalmúak, és hogy sokakat „büntették” politikai nézeteikért, melyek eltértek a vendégelőadók és a kurzus vezetőjének, Daphna Golan professzornak nézeteitől.

Az egyik megszólaltatott diák arra panaszkodott, hogy

„nem bízhatott meg abban, hogy amit Golan és más oktatók mondtak az osztálynak, az tényszerűen helyes volt”.

A hallgató felidézte, hogy egy alkalommal Golan, aki az Izraellel szemben súlyosan kritikus B’Tselem szervezet társalapítója, azt állította, hogy a kelet-jeruzsálemi Issawiya kerület fizeti a legnagyobb önkormányzati adót a városban, dacára annak, hogy a város legszegényebb területe.

A hallgató ezt ellenőrizte, és arra jutott, hogy a kerület valójában a második legkevesebb adót fizeti Jeruzsálemben.

A cikk egy másik esetet is idéz, amikor egy meghívott aktivista közölte a hallgatókkal, hogy „az izraeli társadalom többsége egyre inkább fasiszta irányba tart”, és hogy „a jobboldali izraeli pártok és Izrael kormány fasiszta”.

Azonban a legsúlyosabb eset az volt, amikor egy diák megírta az elvárt beszámolót Lifta arab falu meglátogatását követően.

A diák vélhetően nem értett egyet a tanár Izrael-kritikus narratívájával, és ezért Golan nulla ponttal díjazta mind a két beadandót.

A cikk megszólaltatott olyan hallgatókat is, aki elmondták, hogy a professzor még a palesztin hallgatóktól is megvonta a szót, ha nem értett egyet velük.

Matan Peleg, az Im Tirtzu szervezet vezetője szerint a Héber Egyetem „morális és etikai krízist” él meg:

„[Az egyetem] anticionista professzorok politikai keltetőjévé alakult, akik egész életüket Izrael állam támadásának szentelik”.

Az egyetem a cikk szerint kivizsgálta az ügyet, és nem tett lépéseket a professzorral szemben.

Izraelt védi az arab szépségkirálynő

Az iraki szépségkirálynő évek óta jó barátja a zsidó államnak.