A cionistákat is üldözték a Tanácsköztársaság alatt

A száz évvel ezelőtti Tanácsköztársaságról szervezett konferenciát Budapest Főváros Levéltára (BFL) csütörtökön.

Veszprémy László Bernát, a Milton Friedman Egyetem Magyar Zsidó Történeti Intézetének kutatója „Antiszemitizmus, anticionizmus és a zsidó vagyon újraosztása a Tanácsköztársaság alatt” címmel tartott előadást. Előadásában a történész elmondta, hogy Kun Béla is tudott zsidózni, sőt büszke volt rá, hogy jobban leszámolt a „zsidó tőkével”, mint bármelyik antiszemita.

A kommün alatt a cionista mozgalmat üldözték, betiltották. Fáber Oszkár, a vallások likvidálásáért felelős népbiztos külön vadászott a cionistákra, és később a mozgalom pénzét is elkobozták.

A hitközségeket szocializálták, elhangzott, hogy a szombathelyi ortodox hitközségtől például mindent elvittek, ami csak mozdítható volt.

Az előadás során szó volt a zsidó vagyon károsodásáról is a kommün alatt. A zsidó vagyont nem csak az államosítások, de az egyéni vagy tömeges fosztogatások is károsították. Azonban a nagy kárt a szocializálások, az állami kisajátítások okozták. A szocializált pénzintézetek nagy része zsidó kézben volt, és egyes megyékben az elkobzott földbirtokok is kiemelkedő részben voltak zsidók tulajdonában, az előadásban Csongrád és Heves megyék szerepeltek. A zsidók a Tanácsköztársaság által szedett túszok között is felülreprezentáltak voltak, és az előadás utalt rá, hogy a kommunisták direkt szedhettek gazdag zsidó túszokat. A zsidók a vörösterror áldozatai között is magasabb számban voltak képviselve, mint az társadalmi arányuk előrevetítette volna.

A teles riport itt olvasható.

Mennyit számított Horthy antiszemitizmusa a zsidók deportálásában?

Az egész elitre jellemző volt az a nézet, hogy a zsidóságot ki kell szorítani a társadalomból – hangzott el egyebek mellett egy budapesti történészvitán.