Holokauszt-botrány az arab tévénél

A hétperces kisfilm szerint Izrael megalapítása a náci ideológiában gyökerezik.

Nem sokkal a megjelenése után el is távolították azt a videót, amit pénteken tett közzé az Al-Jazeera a holokausztban történtekről. A katari székhelyű arab hírügynökség meglehetősen torz és hamis képet közvetített a kisfilmben, ami miatt heves kritikákat váltott ki világszerte — derül ki az Arutz7 írásából.

A videóban elhangzott állítások között szerepelt, hogy a zsidók arra használták fel a holokausztot, hogy pénzt szerezzenek Németországtól, és abból igyekeztek „kiűzni” a palesztinokat Izrael területéről. Továbbá a videó szerint a tőke és média feletti befolyásán keresztül a zsidóság más áldozatokhoz képest csak saját szenvedéstörténetét próbálja hangsúlyozni.

Az arab nyelvű Twitter beharangozóban pedig a következőt írták:

„A gázkamrák zsidók millióit ölték meg. Ezt állítja a történet. De mi az igazság a holokausztot illetően, és hogyan profitált belőle a cionista mozgalom?”

Az igazság bemutatását ígérő videóban elhangzottak szerint „Izrael Államának megalapítása is a nácik nacionalista ideológiájában gyökerezik”.

Ezek mellett a zsidó áldozatok számát is megkérdőjelezték a felvételeken.

Egy Twitter-bejegyzés szerint néhány óra alatt 750 ezren nézték meg a videót, amit szombat este eltávolítottak. A későbbi indoklás szerint az anyag megsértette a hírügynökség szerkesztői elveit.

Mit keresett egy SS-tiszt Tel-Avivban?

A történelem nem fekete-fehér, és néha egészen különös fordulatokat tud venni. Veszprémy László Bernát történelmi publicisztikája.