Arab Liga: Németország mégse ítélje el a BDS-t!

A 22 államot tömörítő Arab Liga felszólította Németországot: érvénytelenítse legutóbbi, az Izrael-ellenes bojkottmozgalmat elítélő parlamenti határozatát.

A kairói központú befolyásos szervezet azután fordult ezzel Berlinhez, hogy a német szövetségi parlament, a Bundestag pénteken nagy többséggel elfogadta azt a határozatát, amely antiszemitának tartja és elítéli a zsidó állam kulturális és gazdasági bojkottjára, elszigetelésére szerveződött BDS-mozgalmat.

A BDS módszerei és érvrendszere antiszemita, és a náci Németországra emlékeztető — fogalmaztak a német parlamenti pártok a határozatban, amely szerint a BDS „radikalizmusával megbélyegzi az izraeli állampolgárokat, akárcsak a világ más zsidó hitű embereit”. Mindez elfogadhatatlan és a lehető legerősebb bojkottra érdemes.

Az Arab Liga zászlaja

Az Arab Liga főtitkár-helyettese, Saeed Abu Ali szerint ugyanakkor

a döntés „sajnálatos”, „indokolatlan” és „elfogult” Izrael javára. Ezért sürgette a német parlamentet, hogy „csinálja vissza ezt a téves lépést”, és ehelyett inkább „támogassa a palesztin nép jogát a felszabaduláshoz.”

Saját szempontjából az Arab Liga csak következetes, hiszen már Izrael Állam megalakulása előtt, 1945 decemberében (tehát csak hónapokkal a zsidó nép európai genocídiuma után) a szervezet a Jisuv, a palesztinai zsidó közösség bojkottjára szólított fel. A szervezet azóta is kisebb-nagyobb intenzitással a zsidó állam gazdasági, katonai, politikai és kulturális elszigetelésének politikáját követi, ily módon tehát a szélsőséges, antiszemita BDS-mozgalom előfutárának tekinthető.

Ami pedig a palesztinokat illeti, az Arab Liga néhány hete, kairói külügyminiszteri konferenciáján úgy döntött, százmillió dolláros havi segélyt folyósítanak a Palesztin Hatóságnak. A döntést a Palesztin Hatóságra nehezedő „politikai és pénzügyi nyomással” indokolták.

(Az ügy előzménye: Izrael februárban több mint 138 millió dollárt tartott vissza a Palesztin Hatóság számára beszedett vámjövedelmekből, mert az izraeli kormány szerint a palesztin vezetés e pénzből az izraeliek által elkövetett merényletekben meghalt palesztinok családtagjainak is juttatott.)

Végre: Németország nemet mond az antiszemita BDS-mozgalomra

Várhatóan még pénteken blokkolja a német törvényhozás Izrael egyik leghangosabb ellenségének további térnyerését az országban.