Végre: Németország nemet mond az antiszemita BDS-mozgalomra

Várhatóan még pénteken blokkolja a német törvényhozás Izrael egyik leghangosabb ellenségének további térnyerését az országban.

Erről számolt be az i24news.tv portál. A tájékoztatás szerint maga a kancellár, Angela Merkel az egyik előterjesztője a kormánypárt azon határozat-tervezetének, amely a zsidó állam kulturális és gazdasági bojkottjára, elszigetelésére szerveződött BDS-mozgalmat kívánja egységesen elítélni.

Update: a Bundestag nagy többséggel elfogadta a határozati javaslatot – írta Izrael berlini nagykövete.

A BDS módszerei és érvrendszere antiszemita, és a náci Németországra emlékeztető — fogalmaztak a határozatban, amely szerint a BDS „radikalizmusával megbélyegzi az izraeli állampolgárokat, akárcsak a világ más zsidó hitű embereit”. Mindez elfogadhatatlan és a lehető legerősebb bojkottra érdemes.

A beszámoló szerint pénteken mind a szélsőbal (Die Linke), mind pedig a szélsőjobb (AfD) politikusai terveztek egy BDS-t elítélő és a zsidó állammal szimpatizáló határozatot beterjeszteni, azonban erre valószínűleg nem lesz lehetőségük.

fotó: Wikimedia Commons

A tervezett határozatban ugyancsak hangsúlyos helyet kap, hogy a kormány függessze fel mindennemű anyagi támogatását az olyan szervezeteknek, amelyek aktivitásaikkal megkérdőjelezik Izrael állam létjogosultságát.

A mai fejlemények erősen szimbolikusan értelmezhetőek, hiszen Németország korábban több alkalommal is élesen bírálta és el is itélte az ENSZ ülésein Izraelt, elsősorban a Netanjahu kormány településpolitikája ürügyén.

Sőt, néhány hónappal ezelőtt még arról is szó volt, hogy egy berlini BDS-rendezvényre egy terroristát is meghívnak. Azóta a fokozódó, agresszív és nem egyszer tettleges antiszemitizmussal kapcsolatos folyamatos híradások nyilvánvalóan más belátásra bírták a német politikusokat is.

Mint arról nemrég írtunk, az izraeli miniszterelnök fia élesen kikelt a német külügyminiszter egy Twitter-bejegyzése ellen. Heiko Maas azt írta: „Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ideiglenes tagjaként is folytatni fogjuk Izrael törvényes érdekeinek támogatását, és segítjük ENSZ képviseletének megerősítését, és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megakadályozzunk minden, Izrael kiközösítésére vagy delegitimizálására irányuló kísérletet”.

Jaír Netanjahu azonban válaszul közölte:

„Jó lenne, ha nem avatkoznátok a belügyeinkbe, és leállítanátok annak a sok száz radikális baloldali szervezetnek a finanszírozását Izraelben, amelyek az ország megsemmisítésére törnek. Az euró millióitokat költsétek inkább kórházak, iskolák, templomok finanszírozására Németországban!”

Willkommenskultur 2.0: Németországban simán szónokolhatnak terroristák

Rasmea Odehet egy, az Izrael bojkottálását és elszigetelését célul kitűző BDS-szervezet hívta meg előadni péntekre.