Willkommenskultur 2.0: Németországban simán szónokolhatnak terroristák

Izrael németországi nagykövetét sokkolta, hogy Berlinbe hívtak előadni egy elítélt palesztin terroristát, aki két diák megöléséért felelős. Nem ez az első ilyen eset Németországban.

Jeremy Issacharoff, Izrael németországi nagykövete felháborodását fejezte ki, amiért egy berlini rendezvényre meghívást kapott Rasmea Odeh, a Népfront Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű terrorszervezet tagja, aki ötven évvel ezelőtt személyesen gyilkolt meg két zsidó diákot egy jeruzsálemi szupermarketben.

„Ironikus módon ez éppen Berlinben történik, a tolerancia és a szabadság iránt elkötelezett városban, amely nemrég az antiszemitizmus elleni harcot is zászlajára tűzte” – írta a diplomata, hangsúlyozva, biztos abban, hogy a német társadalom itt választóvonalat húz, és elveti a gyűlöletkeltést.

Rasmea Odehet egy, az Izrael bojkottálását és elszigetelését célul kitűző BDS-szervezet, a Samidoun hívta meg előadni péntekre. Horst Seehofer belügyminiszter, a külügyminisztérium és Berlin város szenátusa a lapnak megerősítették: nem tudnak beavatkozni, hogy megakadályozzák Odeh szereplését. A PFLP-t az Egyesült Államok és az EU is terrorszervezetként tartja nyilván, kivéve Németországot.

2017, Chicago: a volt PFLP-terrorista kitoloncolása:

A The Jerusalem Post azonban emlékeztet arra, hogy 2017-ben az olasz hatóságok meg tudták akadályozni egy másik volt palesztin terrorista, a szintén ex-PFLP-s Leila Khaled belépését az országba, míg a jelenleg Jordániában élő Odeh esetében valószínű, hogy a német hatóságok vízumot állítottak ki számára. (Ráadásul az említett Khaled 2016-ban zavartalanul beszélhetett egy németországi rendezvényen, erőszakos ellenállásra szólítva fel a palesztinokat.)

Rasmea Odehez 1970-ben ítélték el, 1980-ban szabadult, azóta az Egyesült Államokban élt, ahol a Women’s March feminista meneteket is szervezte, de 2017-ben bevándorlási csalás miatt elítélték, és tavaly kitoloncolták Jordániába.

A kormányzó CDU berlini szóvivője, Cornelia Seibeld a weboldalán közölte: „a szenátusnak azonnal meg kell állítania egy palesztin terrorista fellépését.” Éles hangú nyilatkozatában Seibeld azt írja:

„ízléstelen és abszolút érthetetlen példaképpé emelni egy gyilkost és antiszemitát. (…) Mit ér a hangzatosan meghirdetett koncepció a zsidóellenes támadások megfékezésére, ha közben Berlin teret ad az antiszemitáknak?”

Felháborodását fejezte Volker Beck is az ellenzéki Zöldek részéről: „Miért nem blokkolja a schengeni információs rendszer egy terrorista, mint Rasmea Odeh belépését?” (A schengeni térséget alkotó 26 állam egységes vízumot bocsát ki, lehetővé téve a szabad mozgást annak határain belül.) Beck emlékeztetett arra, hogy 2017-ben Jair Lapid izraeli liberális politiikussal együtt ő maga javasolta PFLP európai betiltását.

Határozottan tiltakozott Odeh fellépése ellen Ephraim Zuroff is, a Simon Wiesenthal Központ részéről. A Der Tagesspiegel c. berlini napilap információja szerint egyébként Odeh témája a BDS rendezvényén: „palesztin nők a felszabadítási harcban.”