„Cenzúrázták” a meggyilkolt gyermekek emlékművét

„Szörnyű és kegyetlen körülmények között meggyilkolt”, „kivégzés”, „megsemmisítés”. Ezeket a szavakat húzták ki a holokauszt gyerekáldozatainak párizsi emlékművén – írja a The Times of Israel.  Lefestettek minden szót, ami a gyilkosságokra utalt.

A francia rendőrséget ezen a héten értesítették a szokatlan vandalizmusról. Valakik lefestették, „cenzúrázták” a 2017-ben átadott emlékmű tábláján azokat a szavakat, amelyek a zsidó gyerekek szenvedésére és meggyilkolására utalnak.

Olyan szavakat, mondatokat festettek le, amelyek arról szólnak, hogy szörnyű és kegyetlen körülmények között ölték meg az áldozatokat. Olvashatatlanná tették a „kivégzés” szót, és azt is, hogy a nácik meg akarták semmisíteni a zsidókat.

Szintén lefestették a 4115-ös számot, ami arra utal, hogy ennyi francia zsidó gyerek tűnt el az 1942-es „Tavaszi szél” hadműveletben, amelynek keretében a nácik által irányított francia rendőrök több mint 13 ezer zsidót gyűjtöttek össze egy velodromban, majd onnan vitték őket Auschwitzba.

A rongáláson a nemrég Orbán Viktornál járt francia filozófus, Bernard-Henry Lévy is felháborodott. Twitter oldalán azt írta:

„El tudsz képzelni ennél is rosszabbat?”

Orbán: Horthynak le kellett volna mondania 1944-ben

A miniszterelnök Bernard-Henry Lévy szerint Kun Béláról is kifejtette a véleményét.