Ausztrália választ: mindent a klímáért?

Ausztráliában szombaton parlamenti választásokat tartanak, a több mint 16 millió szavazásra jogosult állampolgár újraválasztja a 151 tagú képviselőházat és a 76 fős szenátus 40 tagját. A 36 napos választási kampány fő témái az éghajlatváltozás, a gazdaság helyzete és a migráció voltak.

A békés puccsok és kenguruk hazája szavazófülkébe vonul szombaton. A jobbközép Liberálisok által vezetett Koalíció és a baloldali Munkáspárt fej-fej mellett áll a felmérések szerint. A Liberális Pártból és a Nemzeti Pártból álló kormányzó pártkoalíció (NLP) csúcsjelöltje Scott Morrison pártelnök, miniszterelnök, míg kihívója Bill Shorten, az ellenzéki szociáldemokrata Munkáspárt (ALP) elnöke, korábbi szakszervezeti vezető.

Az előrehozott választásokat három év gyümölcstelen koalíció és egy miniszterelnökváltás után írták ki.

Az ország demokráciája attól sínylik, hogy szinte lehetetlen valódi többségre szert tenni és a törpe pártok könnyen bekerülhetnek a törvényhozásba.

Ausztrália az az ország, ami ugyan földrajzilag keleten van, de az amerikai trendek előbb kötnek ki itt, mint Európában. A nyugati kultúra miatt ide is hamar eljutnak az angolszász világban uralkodó divatok, amit jól illusztrál ez a választás is.

Australia Election: Foreign policy key issue in election

Australia’s international reputation has suffered over the past decade, with cuts to foreign aid, anti-immigration policies and the rise of right-wing politi…

Ha valaki csak a főáramú újságokat olvassa, akkor ez a választás a klímaváltozásról szólt. A The Guardian vezércikket is szánt ennek kifejtésére. A brit lap szerint az ausztrál miniszterelnök „felelőtlen” és nem veszi figyelembe, hogy „a világ alvajár a kihalásba.” Szerintük a megmentő a Munkáspárt jelöltje. 

Azonban a választók nagy százaléka hasonlóan gondolkozik, mint az államfő. A homokviharos kontinens lakóinak csak 59% tartja fontosnak a klímaváltozás témáját a Lowy Institute szerint

Ami kilenc százalékkal kevesebb, mint 2006-ban. A Munkáspárt jelöltje, Bill Shorten azonban követve a globális trendet erre a témára tűzte ki a zászlóját. Ausztrália a világ harmadik legnagyobb urán kitermelője, ráadásul jelentős a szénexportja is, így a környezetvédelmi lépések jelentős gazdasági problémákat jelentenének. Ezzel érvelt Koalíció is, valamint adócsökkentést ígért a szavazóknak.

Mint a világon mindenütt, itt is a személyeskedésé volt a főszerep a kampányban. Az ausztrál miniszterelnök Scott Morrison állandóan keresztény hitével kapcsolatban kapott kritikát és kérdéseket. Egy vitán azt is megkérdezték tőle vajon a pokolba jutnak-e a homoszexuálisok mire így reagált: nem pápának hanem miniszterelnöknek készülök! 

Ausztráliában a választási részvétel kötelező, aki alapos indok nélkül elmulasztja a szavazást, 20 ausztrál dollár (12,40 euró) büntetést fizethet. Az országban 3 évente tartanak parlamenti választásokat, a 2016-os választásokon a részvétel 91 százalékos volt.

Mindenkinek megvan a maga nézőpontja, az Ausztrália 2%-át alkotó muszlim kisebbség például az iszlamofóbia miatt aggódik az ausztrál választásokon az Al Jazeera beszámolója szerint. Azonban ügyüket egyedül a baloldali zöldek karolták fel.

A lapnak nyilatkozó muszlimok szerint megnövekedett az ellenük irányuló gyűlöletbeszéd. Ez is egy egyértelmű trend része, hiszen az Egyesült Királyságban jelenleg is zajlanak a viták arról, hogy törvényi szintre emeljék az iszlamofóbia tiltását.

A személyeskedésből a Munkáspárt jött ki jobban, a kampány viszont a Koalíció oldalára billenti a mérleget. Az utolsó esélylatolgatások a baloldalt hoznák ki győztesen. Bárki is nyeri a választást valószínűleg nem fogja sokáig melegíteni a miniszterelnöki széket, és kezdődik minden elölről.

Óriási élő menórát formáltak Ausztráliában

1 048 diák részvételével új Guiness-rekordot állítottak: egy 150 méter széles és 150 méter hosszú ősi gyertyatartót formáltak meg élő szoborként.