Összefoghatja-e Salvini Európa populistáit?

Európát ma az euroszkeptikusok irányítják Matteo Salvini olasz kormányfő-helyettes, a Liga kormánypárt vezetője szerint. Salvini ezt a nagy csoportot szeretné egy koalícióba szervezni, de egyelőre ez nem sikerül, pedig az olasz belügyminiszter már hónapok óta emellett kampányol.

Salvini külföldi újságírók előtt tartott pénteki sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy az általa említett Európa ellenesek ma a szocialisták és mindazok, akik – mint fogalmazott – „az álmot rémálommá, ketreccé változtatták.” Hírügynökségek szerint az olasz politikus a szocialisták mellett a jobbközép erőkre utalt.

Salvini nem zárta ki a Liga együttműködését az Európai Néppárttal (EPP), ugyanakkor kijelentette, hogy pártja nem kíván csatlakozni az EPP-hez.

Milyen Európát akar?

Salvini szerint „Európa ellenségei” vannak jelenleg hatalmon. „Ha itt kimennek az utcákra és megkérdezik az embereket, hogy elégedettek-e az EU-val, szeretik-e az uniót, tízből nyolcan azt válaszolják, hogy ‘Nem, köszönjük!’ ” – közölte Salvini.

Mint mondta, egyebek között olyan Európáért száll síkra, ahol az unió kevesebb jogkörrel rendelkezik, a tagállamok pedig visszakapják a döntési jogot a kereskedelem, mezőgazdaság és költségvetési fegyelem tekintetében.

Hangsúlyozta: olyan költségvetési szabályokat akar, amelyek jólétet és munkahelyeket teremtenek. „Jelenleg Brüsszel teljes munkanélküliséget hoz ránk” – sérelmezte Salvini. Az Európai Bizottság ugyanakkor évek óta kifogásolja Olaszország magas államadósságát.

Orbán Viktor és Matteo Salvini a magyar-szerb határon. Fotó: Instagram

A bevándorlásellenes Liga vezetője ugyanakkor támogatásáról biztosította az Európai Unió külső határainak védelmét, az illegális bevándorlók visszaküldését.

„Határozottan kiállunk egy olyan Európa mellett, amely csak kevés üggyel foglalkozik, de azt nagyon jól végzi” – mondta.

„Célunk, hogy visszatérjünk az egykori Európai Gazdasági Közösség alapító atyáinak szellemiségéhez. Ezt a szellemiséget ugyanis elárulta az európai bürokrácia és technokrácia az évtizedek során” – hangoztatta az olasz jobboldali politikus.

A Liga vezetője beszélt arról is, hogy Európának szembe kell szállnia az iszlamizáció folyamatával, amely helyenként egyes városrészeket, sőt egész városokat kerített hatalmába. Salvini ezzel összefüggésben Rotterdamot, Malmőt, Marseille-t, Brüsszelt, illetve London bizonyos részeit említette, ahol szerinte már az iszlám jogot, a saríát alkalmazzák.

„Ha nem tartóztatjuk fel ezt a folyamatot … néhány éven belül keservesen megbánjuk majd” – állította.

Nacionalista internacionálé?

Egyre erősebbek azok a pártok, amelyek a Brexitből okulva már nem kívülről, hanem belülről változtatnák meg az Európai Uniót. A European Council On Foreign Relations agytröszt szerint az euroszkeptikusok elvihetik akár a szavazatok 35%-át is.

Salvini a radikális jobboldali erők páneurópai összefogását szeretné elérni egy úgynevezett Népek és Nemzetek Európai Szövetségben. Az olasz politikus ezért szombatra a milánói dóm előtti térre hirdette meg az európai szuverenisták megmozdulását, amelyen a Liga vezetőjének bejelentése szerint 15 európai radikális jobboldali párt vezetője vesz majd részt.

Why are Europeans turning to far-right parties? | DW English

Right-wing populist parties have been on the rise in the European Union for over two decades. They have now entered the parliaments of 20 member states. What…

Ott lesz Marine Le Pen a francia Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke, Jörg Meuthen, a német Alternatíva Németországnak (AfD) párt vezetője, illetve Geert Wilders, holland Szabadságpárt elnöke, de részt vesznek az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a Finnek Pártja, a Dán Néppárt, a Flamand Érdek, az Észtországi Konzervatív Néppárt (EKRE), a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) párt, a Család vagyunk (Sme rodina) szlovák ellenzéki mozgalom, illetve a bolgár Akarat (Volja) párt delegációi is.

Salvini ezt a nagy csoportot szeretné egy koalícióba szervezni, de egyelőre ez nem sikerül, pedig az olasz belügyminiszter már hónapok óta emellett kampányol.

Több nagy párt nem akar hivatalosan csatlakozni a Nemzet és Szabadság Európája koalícióhoz.

Jelenleg a koalíció nagyvadai Marie Le Pen és a német szélsőjobboldali AfD, de ők már régi tagok. Salvini szeretné megnyerni a Fideszt is, de az néppárti felfüggesztése miatt még hivatalosan nem döntött. Orbán Viktor mindenesetre nemrég azt javasolta a Néppártnak, hogy nyisson a tőle jobbra álló, bevándorlásellenes erők felé.

Nem sikerült megnyerni a lengyel kormánypártot, a Jog és Igazságosságot (PiS), akik továbbra is az Európai Konzervatívok és Reformerekhez (ECR) tartoznak, valamint Farage Brexit pártját sem sikerült leválasztani a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája formációról.

Belső ellentétek

Több téma is megosztja az euroszkeptikusokat, ráadásul nagy akadály, hogy bár sokszor egy kalap alatt szélsőjobboldaliként kezelik őket, valójában a pártok az ideológiai spektrum széles skáláját lefedik, és sok mindenben egyáltalán nem értenek egyet.

Közismert például, hogy a lengyelek nem díjazzák Salvini Putyin-párti nézeteit és egyes elemzések szerint emiatt nem fognak csatlakozni a koalícióhoz.

A Svéd Demokraták feltehetően hasonló okból inkább a konzervatívok mögé álltak be. A dán és a litván nacionalisták csatlakoztak ugyan, de kifejezték, hogy Oroszországgal kapcsolatban ellentétes nézeteket vallanak.

Hivatalosan kilenc párt alkotja a koalíciót, de Salvini még hat párt csatlakozására számít, amelyek vezetői részt fognak venni a szombati rendezvényen. Az ECFR felmérés alapján attól függően, hogy hány pártot nyernek meg a szkeptikusok közül, akár 86 képviselőséget is nyerhetnek. Ez ugyan jelentős, de a felmérés szerint várhatóan Macron és a liberálisok lesznek a királycsinálók.

Orbán: Salvinivel egyetértünk abban, hogy Európa határait meg kell védeni

Az erős nemzetállamok fontosságában, a keresztény értékeken alapuló európai kultúra elsőbbségében és a határvédelemben is egyetértett Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini.