Orbán: középhatótávolságú légvédelmi rakétákat vehetünk Amerikától

A gazdasági és katonai együttműködés, valamint a migráció is téma volt Orbán Viktor és Donald Trump washingtoni megbeszélésén – mondta a magyar miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Mint arról az Info rádió honlapja beszámolt, Orbán Viktor az állami rádióban elmondta: Trump ismerte a magyar gazdasági modellt, és azzal is tisztában volt, hogy Magyarország megállította a migrációt. „A magyar kerítés olyan sikeres, hogy Washingtonból is látszik” — közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor jelezte, hogy a tárgyalásokon a katonai együttműködés is téma volt.

Amerikai segítségre lehet szükség a kritikus infrastruktúra megvédésére, ehhez középhatótávolságú légvédelmi rakétákat szerezhetnek be.

Fotó: MTI

Érdekeltek vagyunk abban, hogy Romániában, a Fekete-tenger fenekén lévő gáztartalékokat minél hamarabb kitermeljék, mert alternatíva lehet az orosz gázzal szemben – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy Donald Trump az ikertestvérének nevezte, azt mondta, hogy vannak olyan a nép által megválasztott vezetők, akik a saját országuk ügyét teszik az első helyre.

Több országban – példaként említette Izraelt, Indiát, Olaszországot és Lengyelországot is – úgy vélik, hogy a világ államai saját céljaikat követik, s amikor kell, együttműködnek, de nem adják át a hatalmat egy világkormánynak – tette hozzá. Jelezte, hogy ezek a vezetők tudnak egymásról, ismerik egymást és szurkolnak egymás sikeréért – olvasható az Info rádió honlapján.

Orbán arról is beszélt: az európai parlamenti választáson erős üzenetet kell küldeni Brüsszelbe arról, hogy „változást akarunk, egy olyan Európát szeretnénk, amely megvédi a határait tengeren és szárazföldön”.

Azt is mondta, hogy „olyan brüsszeli vezetőket akarunk látni, akik nem szervezni, hanem megállítani szeretnék a migrációt”.

A kormányfő szerint létezik egy „liberális maffia”, amely azon dolgozik, hogy elhitesse a világgal, a migráció ellen nincs mit tenni. „Az EP-választás a kormányfő szerint arról szól, hogy ezt elfogadjuk vagy kitörünk ebből”.