A vízumlottó vége: Trump új bevándorláspolitikát hirdetett

Enyhült a keményvonalas retorika: az eddigi rendszer teljeskörű átalakításával, elsősorban képzett bevándorlóknak nyitna kaput Amerika.

„A zseniket, a kiválóságot diszkrimináljuk” — jelentette ki az elnök a jelenlegi politikáról. Az általa csütörtökön ismertetett új bevándorlási rendszer szerint ezért a fiatal, képzett, angolul beszélő és állásajánlattal rendelkező bevándorlókat részesítenék előnyben.

Az új rendszer célja az illegális bevándorlás megfékezése. Javaslatunk Amerika-barát, bevándorlóbarát, dolgozóbarát

— jelentette ki az amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében, ahol a katonai zenekar a „What a wonderful world”-öt játszotta.

Kifejtette: munkatársaival olyan „nagy, szép és csodálatos” bevándorlási tervet dolgozott ki, amely „a munkahelyek teremtését, a munkabéreket és az amerikai dolgozók biztonságát” tekinti elsődlegesnek.

Új pontrendszer

A bevándorlási kérelmet pontrendszer alapján bírálnák el. Pontot érne a szakképzettség, a fiatal életkor, az angoltudás. „Több pontot kapsz, ha fiatal vagy, mert ez azt jelenti, hogy többel járulsz hozzá társadalmunk szociális hálójához. Több pontot kapsz, ha értékes szakképzettséggel és munkahelyi ajánlattal rendelkezel, vagy olyan terved van, amely munkahelyeket teremt” – mondta Trump.

Az angol nyelv elsajátítását kötelezővé tennék, a bevándorlóknak ezenkívül vizsgát kellene tenniük állampolgári ismeretekből, így pl. George Washington vagy Thomas Jefferson elnökök beszédeiről kérdeznék őket.

Fotó: MTI/EPA

Erősítik a határvédelmet, ugyanakkor megszűnik a véletlenszerű kiválasztást eredményező vízumlottó gyakorlata. A zöldkártyák rendszerét pedig „építs amerikai vízumot” néven átalakítanák úgy, hogy az inkább a magas szintű képzettségekkel, felsőfokú végzettséggel és munkaajánlattal rendelkezőknek kedvezzen, semmint azoknak, akik az országban tartózkodó családtagokra hivatkozva érkeznek.

Ez radikális szakítást jelent az eddigi, családközpontú gyakorlattal: hivatalos adatok szerint jelenleg a zöld kártyák 66%-át családi kötelékek alapján adják, és csak 12%-át szakképzettség alapján.

Leszögezte: a bevándorlóknak önfenntartóknak kell lenniük, vagyis menedékkérelmük elbírálása folyamán nem vehetnek igénybe szociális juttatásokat.

„Javaslatunk teljesíti az itt élők iránti szent kötelezettségeinket, ugyanakkor biztosítja, hogy Amerika szívesen látja a jövő bevándorlóit is” — hangoztatta Trump. A terv szerint előnyben részesítenék azokat a bevándorlókat is, akik befektetőkként jönnének az Egyesült Államokba.

A beszédben nem esett szó az előző elnök, Barack Obama által életre hívott úgynevezett DACA-programban érintettek jövőjéről. A program azokat a fiatalokat védi a kitoloncolástól, akiket egykor illegálisan bevándorló szüleik még gyermekkorukban hoztak az Egyesült Államokba. Susan Collins, Maine állam republikánus szenátora kiemelte: csak akkor van értelme a bevándorlási törvény bármiféle megújításának, ha annak keretében rendezik a DACA-fiatalok sorsát is.

„Morális kötelezettség”

Amerikai lapinformációk szerint az új tervezet kidolgozásában részt vett többek között Trump veje és egyik főtanácsadója, Jared Kushner is, aki a kanadai, az ausztrál, az új-zélandi és a japán bevándorlási rendszerekből vett át mintákat.

Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök még a beszéd elhangzása előtt bírálta a tervezetet, amelynek egyes részletei a csütörtöki lapokban már olvashatóak voltak. Pelosi „leereszkedő stílusúnak” minősítette a bevándorlási kérelmek „érdemek alapján” történő elbírálását.

Azt akarják ezzel mondani, hogy azon emberek többségének, akik országunk történetében valaha is az Egyesült Államokba jöttek, nem voltak érdemei, csak azért, mert nem rendelkeztek mérnöki diplomával?

— fogalmazott a házelnök újságíróknak.

Az amerikai elnök idei évértékelő beszédében arra szólította fel a kongresszust: itt az ideje, hogy megmutassák a világnak, mennyire elkötelezettek az illegális migráció megállítása iránt. Az elnök morális kötelezettségnek nevezte az amerikai bevándorlási politika rendezését.

Trump még néhány hete is az illegális bevándorlók elengedésével fenyegette meg azokat a városokat, amelyeket politikai ellenfelei vezetnek, és amelyek nem működnek együtt bevándorlásellenes intézkedéseinek megvalósításában. Amerikai cégek ugyanakkor régóta nyomást gyakorolnak az elnökre, hogy engedjen be több kvalifikált munkaerőt a gazdaságilag ismét fellendülő országba.