Itt a NASA fotója a Bérésit végső nyughelyéről

Horpadásnyom vagy kráter? A NASA szakértői nem biztosak benne. Azonban bizonyos, hogy megörökítették az izraeli Holdra szállás nyomát.

A CNET portálon közölt fotók alapján az amerikai űrkutatási központ, a NASA szakértői a napokban nyilvánosságra hozták azokat a különös fotókat, amelyek dokumentálták a felemásan sikeredett múlt havi izraeli Holdra szállás kísérletének végső stádiumát.

Mint ismert, Izrael Bérésit nevű űrszondája műszaki meghibásodás miatt landolás helyett az utolsó pillanatban becsapódott a Holdba még áprilisban. A NASA tudósai szerint mintegy 10 méteres átmérőjű nyomot hagyott maga után.

Sejtik már, mitől csapódhatott be az izraeli holdszonda

A katasztrofális landoláshoz vezető láncreakciót az izraeli űrközpontból küldött hibás parancskód indíthatta el

A tudományos hírportál eheti jelentésében eddig még nem látott fotókkal illusztrálják a történelmi kísérlet landolási helyszínét a Holdon. Eszerint nem pontosan világos, hogy az űrszonda milyen maradandó nyomot hagyott az égitesten. Feltételezések szerint akár kráter is alakulhatott, de nagyobb a valószínűsége annak, hogy mindössze „horpadás” keletkezett a Holdon.

A NASA felvételeit tanulmányozni kívánók számára ajánljuk ezt a honlapot:

Beresheet Impact Site Spotted

SpaceIL, a non-profit organization, attempted to land its spacecraft in this ancient volcanic field on the nearside of the Moon. After a smooth initial descent, Beresheet made a hard landing on the surface. As soon as its orbit placed NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter over the landing site on April 22, 2019, LRO imaged Beresheet’s impact site.