Ferenc pápa: aggasztó az új antiszemitizmus

Megbélyegezte az erősödő antiszemitizmust a Katolikus-Zsidó Kapcsolatok Nemzetközi Bizottságához (ILC) intézett szerdai üzenetében Ferenc pápa, aki szerint a zsidóság ismét ezzel az „aggasztóan újjáéledő jelenséggel” kénytelen szembenézni — írja az MTI.

A Kathpress osztrák katolikus hírügynökség jelentése szerint az egyházfő a szerdai általános audiencia végén az ILC képviselőinek nyújtotta át levelét, melyben egyúttal méltatta a szervezet elkötelezettségét a menekültek ügye és a jó katolikus-zsidó párbeszéd mellett, valamint a keresztényüldözés ellen.

„A mi erőnk a találkozás csendes energiájában, nem a szélsőségességben rejlik, amely ma bizonyos területeken fellángol, és csak konfliktusokhoz vezet. Aki a párbeszédet keresi, nem téved” — olvasható a Vatikán által nyilvánosságra hozott szövegben.

A pápa üzenetében „nem csupán a tolerancia, hanem a kölcsönös tisztelet megteremtését” követeli a különböző vallások között. A keresztény-zsidó párbeszéd már jó gyümölcsöket hozott, de tovább kell erősíteni — írta.

Az ILC — amely a Szentszék Zsidókkal való Kapcsolatokért Felelős Bizottságának és a Vallásközi Kapcsolatok Zsidó Nemzetközi Szervezetének (IJCIC) közös fóruma — Rómában tartja 24. konferenciáját. A csütörtökön befejeződő találkozó mottója: „Népek, eszmék és határok változóban”.

Mint Kurt Koch svájci kúriai bíboros a SIR olasz katolikus hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, azért választották ezt a témakört, „mert a migráció nagy téma Európában, és az antiszemitizmus növekvő jelenség a földrészen”.

Koch vezeti azt az ökumenikus hatóságot a Vatikánban, amely a zsidósággal folytatott párbeszédért felelős. A keresztényüldözés és a vallásszabadság is azon ügyek közé tartozik, amelyekre keresztényeknek és zsidóknak közös válaszokat kell találniuk — vélekedett a bíboros, aki Európától is közös megoldásokat követelt

Jeruzsálem a keresztények, zsidók és a muzulmánok „közös öröksége”

Ferenc pápa is csatlakozott a marokkói uralkodóhoz, amikor az észak-afrikai országba való látogatása első napján kijelentette, hogy a város a keresztények, zsidók és muzulmánok közös öröksége.