Jeruzsálem a keresztények, zsidók és a muzulmánok „közös öröksége”

Ferenc pápa is csatlakozott a marokkói uralkodóhoz, amikor az észak-afrikai országba való látogatása első napján kijelentette, hogy a város a keresztények, zsidók és muzulmánok közös öröksége. 

Ferenc pápa és VI. Mohammed Marokkói király a találkozón hangsúlyozták, Jeruzsálemet a békés együttélés jelképeként kell megőrizni, ahol a zsidók, a muszlimok és a keresztények is szabadon gyakorolhatják vallásaikat.

Maga VI. Mohammed király hívta meg katolikus szellemi vezetőt egy „vallásközi párbeszéd érdekében”.

Ferenc pápa és a marokkói király egy közös nyilatkozatban Jeruzsálemet az emberiség, de különösen a három nagy világvallás (kereszténység, iszlám, judaizmus) „közös örökségének” nyilvánította a várost.

„Meg kell védeni és támogatni kell Jeruzsálem vallásilag színes jellegét, szellemi dimenzióját és a különleges kulturális identitását is.”

A vallásközi kapcsolatok javítása prioritást jelent az argentin egyházfőnek, kinek pápaságát beárnyékolják a pedofil papok sorozatosan felbukkanó ügyei.

Marokkóban, ahol a lakosság 99 százaléka muszlim, a katolikusok kisebbségben vannak egy olyan országban.

Ferenc pápa a Tour Hassan mecsetben és a Rabati mauzóleumban elmondott beszédében a lelkiismeret és a vallásszabadság védelméről beszélt.

„Éljetek testvérként!”

— mondta a körülbelül 25.000 fős közönségének.

A Rabati mauzóleumban mintegy 130 000 ember kísérte figyelemmel a pápa látogatásának első szakaszát, amelyet óriás kivetítőkön is közvetítettek.

Ferenc pápa meglátogatott egy olyan intézményt is, ahol mintegy 1300 diák tanul azért, hogy imám vagy  prédikátor lehessen.

„Ez egy nagyon fontos esemény, hiszen ez az első alkalom, hogy egy pápát üdvözölnek az imámok képzési intézményében.”

— mondta Alessandro Gisotti Vatikáni szóvivő.