Trump: Orbán Viktor jó munkát végez

Orbán Viktor miniszterelnök jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a washingtoni Fehér Házban, ahol a magyar kormányfőt fogadta munkalátogatáson.

Már azelőtt elkezdték zöldséggel dobálni Orbán Viktort az amerikai sajtóban, mielőtt a magyar miniszterelnök repülőgépe amerikai terület fölé ért. Orbánt a The Atlantic magazin egyenesen Sztálinhoz és Pol Pothoz hasonlította, míg a The Washington Post arról jelentetett meg véleményt, hogy a miniszterelnök nem való a Fehér Házba és Trumpnak nem kellett volna őt meghívnia.

Ilyen előzmények után nehéz volt megjósolni, hogy Donald Trump hogyan fogja fogadni a magyar kormányfőt. Ráadásul Orbán Viktor pont aznap érkezett a Fehér Házba, mikor a Trump által beígért kínai vámok életbe léptek és a Dow Jones zuhanni kezdett. Ennek ellenére Trump meglehetősen barátságosan fogadta a magyar miniszterelnököt.

Az államfői látogatásokkor szokásos sajtótájékoztatón Donald Trump így mutatta be Orbánt: Megtiszteltetés, hogy a magyar miniszterelnököt a fogadhatom a Fehér Házban. Orbán Viktor nagyon sok szempontból remek munkát végzett.

Európa szerte tisztelik őt. Kicsit ellentmondásos személy, mint én, de ezt teljesen oké. Jó munkát végeztél, biztonságban tartottad az országodat

— fordult a sajtótól Orbánhoz.

A találkozóról azt mondta az amerikai elnök, hogy a NATO lesz terítéken, valamint a kereskedelem. Trump méltatta Magyarország NATO tagságát és reményét fejezte ki, hogy Orbánnal jobban megismerik egymást.

Orbán itt szót kért és elmondta, hogy milyen büszke arra, hogy a magyarok sokban hozzájárultak az amerikai társadalomhoz. Ő is kiemelte, hogy a tárgyaláson asztalra kerül a NATO. Kifejezte, hogy Trumppal hasonló nézeteket vallanak bizonyos külpolitikai kérdésekben és, hogy a tárgyaláson a migráció is szóba fog kerülni.

Ezután Trump megdicsérte a magyar kormány üldözött keresztényekkel kapcsolatos munkáját és kijelentette: nagyon jó Magyarországgal a kapcsolat.

Fotó: MTI

Az amerikai sajtó a kormányfői találkozók sajtótájékoztatóit Trump kikérdezésére szokta használni, most sem volt másképp. Kína és a vámok volt az első kérdés, majd Irán és percek teltek el mire egy riporter szóba hozta Magyarországot.

Az újságíró azt kérdezte Trumptól, aggódik-e amiatt, hogy Magyarországon Orbán visszaszorítja a demokráciát. Trump kikerülte a kérdést és helyette a miniszterelnököt kezdte dicsérni:

„Nagyon sokan tisztelik őt. Kemény, de tiszteletreméltó ember. Sokan úgy gondolják, helyesen cselekedett a bevándorlás kérdésével kapcsolatban”. Hozzátette, hogy Európa éppen azért küzd sok problémával, mert nem úgy cselekedtek a kérdésben, mint Orbán.

Ezután Trump a miniszterelnököt kérte, hogy reagáljon, aki némileg pontatlanul idézte Lincoln Gettysburg-i beszédét:

az emberekből, az emberektől, az emberekért van a kormány.

Kijelentette, hogy a 2011-ben elfogadott új alkotmány jól működik.

Több kérdés nem érkezett Magyarországgal kapcsolatban, Trump hiába dobta be, hogy kérdezzen a sajtó Orbántól. Az amerikai elnök kijelentette, hogy unja az Iránnal és Kínával kapcsolatos kérdéseket, ezért berekesztette a sajtótájékoztatót, hogy megkezdje a nem sajtónyilvános tárgyalást a miniszterelnökkel.

A Trump-Orbán közös sajtótájékoztató Washington DC-ből a Neokohn Facebook oldalán, illetve az alábbi linken követhető élőben: