Újabb támadás keresztény templom ellen: hat halott

Ismét megtámadtak egy keresztény templomot a nyugat-afrikai Burkina Fasóban vasárnap. Az incidensben hat ember meghalt.

A hatóságok beszámolója szerint Dablo városban ismeretlen fegyveresek körbezárták a katolikus templomból távozó híveket, és tüzet nyitottak rájuk. Hat embert megöltek. A templomot ezután felgyújtották, egy gyógyszertárat és néhány másik üzletet kifosztottak, majd gépkocsin távoztak.

Ousmane Zongo polgármester szerint a fegyveresek mise közben rohantak be, és a menekülőkre kezdtek lövöldözni. Az áldozatok között volt a miséző pap is. A BBC úgy tudja, 20-30 támadó vett részt a támadásban. Valószínűleg az al-Kaidához vagy az Iszlám Államhoz (IS) köthető iszlamista csoportok felelősek a keresztényellenes terrortámadásokért.

Ez volt öt héten belül a harmadik ilyen támadás. Április 29-én egy protestáns templom volt a célpont: az ország északi részén, Silgadji településen ismeretlenek megöltek négy hívet és a lelkészt.

Egy éve az al-Kaida gyilkolt Burkina Faso fővárosában:

🇧🇫 Al-Qaeda affiliate claims deadly Burkina Faso attacks | Al Jazeera English

An al-Qaeda-linked group has claimed claiming it was behind Saturday’s attack in Burkina Faso’s capital Ouagadougou.The French Embassy and the army headquart…

Burkina Fasóban négy év óta egyre gyakrabban követnek el támadásokat különböző szélsőséges iszlamista szervezetek mind keresztény, mind muszlim közösségek ellen, de arra 2015 óta nem volt példa, hogy templomot vagy mecsetet vettek volna célba, miközben papot, lelkészt, imámot többet is megöltek.

Az imámokat azért gyilkolják, mert nem tartják őket eléggé radikálisnak, vagy mert a vádjuk szerint együttműködtek a hatóságokkal.

A dzsihadisták kezdeti támadásaikat főleg az ország északi részére irányították, de később a főváros, Ouagadougou környékén és az ország más részein is lecsaptak, és 2015 óta már 350 ember halálát okozták.

Március végén az ENSZ Központi Vészhelyzeti Segélyalapja közölte: a terror miatt összesen több mint 100 ezer ember menekült el otthonából, nagyrészt Burkina Faso keleti és északi részén. A fegyveres támadások miatt több mint 1100 iskolát zártak be, ez pedig a CERF szerint csaknem 150 ezer gyerek oktatását érinti.

Tízezrek menekülnek az iszlamista terror elől

Burkina Fasóban hónapokkal ezelőtt lángolt fel újra az erőszak,