A liberális, Erdély-párti zsidó, akit a nyilasok öltek meg

A Kriterion Könyvkiadó a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét alkalmából előadás-sorozatot szervezett, melynek keretében elfeledett erdélyi magyar-zsidó szerzőkkel kapcsolatos legújabb kutatásokról is értekeztek a romániai magyar irodalmat jól ismerő szakemberek — írja a Főtér erdélyi magyar hírportál.

Ligeti Ernő az Erdélyi Helikon írókör rendkívül művelt, idegen nyelveket beszélő zsidó tagja volt, aki nyomon követte a nyugat-európai kulturális és politikai élet eseményeit. Ő írta meg a két világháború közötti erdélyi magyar irodalom belső életrajzát Súly alatt a pálma címmel, munkássága révén mégsem került be a kanonizált írók közé. Írásaira 1945 után alig reflektálnak, de a rendszerváltás után sem gyakran kerül elő a neve.

Ezen változtat a Filep Tamás Gusztáv tollából született könyv (Filep Tamás Gusztáv: Ligeti Ernő. Egy urbánus transzszilvanista. MMA Kiadó, Budapest, 2019.), mely a teljes életmű ismeretében igyekszik megtalálni Ligeti helyét az erdélyi irodalom értékrendjében.

A könyvet a szerző jelenlétében Gidó Attila (Kolozsvár) mutatta be, aki előtte Ligeti Ernőről tartott előadást, kitérve az általa alapított Független Újságra és Ligeti Ernőnek a zsidósághoz fűződő viszonyára. A Független Újság 1934 végén jelent meg először, elsősorban a baloldal felé nyitó, de a szélsőséges eszmék ellen állást foglaló lapként. Mivel Ligeti Ernő tagja volt a zsidó szabadkőműves páholynak (előtte a magyar Unió páholynak), a Független Újság előfizetői ebből a körből kerültek ki. Legalább hatezer tétellel jelent meg, míg 1940 őszén be nem tiltották a magyar hatóságok az összes baloldali lappal, illetve a zsidó és a román (kivétel a Tribuna Ardealului) újságokkal együtt.

Ligeti egyébként inkább tartotta magát magyarnak, mint zsidónak,

még az állami zsidóüldözés előtt változtatta nevét Lichtensteinről Ligetire. Transzilvanistának számított, hiszen magáénak vallotta az Erdély függetlenségét hirdető transzilvanizmus nézeteit, felszólalt az erdélyi városok románosítása ellen is. Elsősorban európai kitekintésű publicisztikákat írt. Budapestre költözése után a Magyar Nemzet munkatársa volt, majd 1945-ben a nyilasok elfogták, és családjával együtt kivégezték.

Gidó Attila Filep Tamás Gusztáv könyvének méltatása során elmondta: hiánypótló kötet, melynek erőssége, hogy a szerző mindvégig közvetlen az olvasóval. Ligeti Ernő a könyv révén méltóbb helyet foglalhat el az erdélyi irodalmi emlékezetben.

A teljes cikk itt olvasható.

Tanult egyáltalán bármit a zsidóság a holokausztból?

Dennis Prager amerikai-zsidó publicista szerint leginkább semmit – és amit igen, azt is rosszul tudja.