70 éves a zsidóság top pop-zongoravirtuóza

Billy Joel a napokban lett 70 éves, összeszedtünk egy tematikus dalcsokrot a tiszteletére. 

A nürnbergi holokauszt túlélő fiaként 1949 május 9-én New Yorkban született muzsikus sosem verte nagy dobra származását. De kalandos és önsorsrontó életének fordulatos állomásain sem feledkezett meg gyökereiről. Több népszerű dalával is kifejezésre juttatta tiszteletét és elköteleződését a zsidó nép iránt.

Fotó: Twitter

Amikor tavaly pályafutása 100. (!) Madison Square Gardenbeli koncertjét tartotta, nem átallott sárga csillaggal is demonstrálni, hogy hova is tartozik. Igaz, a gesztus mögött aktuálpolitikai üzenet is volt. A művész Donald Trump egy korábbi kijelentésére reagálva tette fel a holokauszttal összeégett szimbólumot.

A Forward magazin segítségével most önökkel közösen tisztelgünk mi is a „piánomen” előtt.

We Didn’t Start the Fire

Menachem Begin és Albert Einstein is közösen szerepel ebben a remek és tüzes ritmusú dalban:

New York State of Mind

A „legzsidóbbnak” tartott amerikai nagyváros iránti rajongását fejezi ki ebben a balladában:

Pressure

Teher alatt nő a pálma? A szorongás gyakran visszatérő lélektani kihívás mindannyiunk számára. Oszlassuk hát a beidegződést ritmusosan:

Leningrad

A sorsdöntő világháborús csata hőseinek tiszteletére, és az Auschwitzban kiirtott saját családja előtt adózva ihletett dal örökérvényű és szívfacsaró klasszikus:

Travelin’ Prayer

A zsidó liturgiában nem feledkeztek el az utazók iránti fohászról, Billy Joel sem hagyhatta ezt ki a legendás „Piano Man” albumáról. Lendületesen lüktető, folklór, vonat-szonáta:

Scenes From An Italian Restaurant

Hol is lehet egy amerikai zsidónak a legkötetlenebbül pletykálkodnia? A lírai vallomás szerint természetesen egy jó kis olasz étteremben: