Izrael szellemét ünneplik a 71. függetlenség napján

Gyászból öröm: az elesett katonákra emlékező jom házikáront felváltotta a modern Izrael születésnapját ünneplő jom háácmáut, melyet országszerte koncertekkel, tűzijátékokkal és fáklyagyújtásokkal ünnepelnek.

A szomorú megindító, nemzet hősi halottjait sirató beszédek helyét hirtelen ünnepségek, tánc, és vidámság váltotta fel. Az izraeli zászlót pedig újra felvonták, hadd lobogjon büszkén a szélben.

Az emléknap és a függetlenségi nap egymás mellé helyezése kulcsszerepet játszik az izraeli társadalomban, biztosítva, hogy az elesett katonák áldozataira és családjaikra való megemlékezés ne váljon el a modern Izrael születésének ünnepétől, így emlékeztetve mindenkit, milyen árat kell fizetni a mai napig a zsidó állam függetlenségéért. A hirtelen váltás azonban nem mindenkinek könnyű.

Tömegek emlékeznek Izrael elesett áldozataira

Ma este a gyászt felváltja az ünneplés, Jom Háácmáut, Izrael állam függetlenségének örömünnepe.

A jom háácmáutot elindító fő esemény az éves állami ünnepség a jeruzsálemi Herzl-hegyen található katonai temetőben, melyen többek között Yuli Edelstein, a Knesszet szóvivője is felszólalt, majd meggyújtottak 12 fáklyát, ami Izrael 12 bibliai törzsét szimbolizálta.

טקס הדלקת המשואות בהר הרצל | יום העצמאות 2019

כאן חדשות | טקס הדלקת המשואות בהר הרצל, 2019. שודר ב-09.05.19* לכל מה שמעניין בחדשות – בואו לאינסטגרם שלנו ◄ http://bit.ly/2IA8pcH* להרשמה לערוץ היוטיוב של כ…

A hagyományos fáklyagyújtási ceremónia beszédei és előadásai idén az „A szellemért – az izraeli népszelleméért” szlogen alatt futottak.

„Az idei fáklyagyújtás fontosságát azok az emberek adják, akik minden nehézség ellenére sikert arattak. Sokan közülük hatalmas kihívásokkal néztek szembe, mások rendkívül kegyetlen sorssal kellett, hogy megbirkózzanak, de soha nem adták fel. Ma itt vannak, és ők írják történetünk következő fejezetét.”

— jelentette ki a Knesszet szóvivője, Yuli Edelstein a ceremónián. ,

„Az ország azoknak a férfiaknak és nőknek köszönhetően születhetett meg, akik egy lehetetlen realitással szembenézve hatalmas eredményeket értek el. Nem voltak ők különleges géniuszok, és szupererővel sem rendelkeztek, de hittek a sikerben. Higgyenek továbbra is , hogy egy csodálatos történet résztvevői, ami minden esély ellenére kezdődött az országban, és aminek a folytatása önökön múlik.””

A tizenkét fáklyát izraeli és diaszpórabeli zsidók gyújtották meg, többek között egy dél-izraeli lakos, a Pittsburg Jewish Federation elnöke, a 2014-ben elrabolt és meggyilkolt három fiú édesanyjai.

Morris Kahn, az áprilisban holdba csapódott Berésit izraeli űrszonda szponzora is felszólalt az eseményen, ahol az előre megírt beszéde helyetti performanszzal szórakoztatta a közönséget, illetve megígérte, a Berésit 2.0-ban is részt fog venni. A mosolygó Netanjahu nevetések és ováció közepette köszönte meg Kahnnak a ceremónián való részvételét.

Klasszikus izraeli dallamok és tűzijátékok következtek, majd a hagyományos izraeli szimbólumokat és üzeneteket felvonultató zászló-tánc zárta az ünnepséget, melyet izraeli katonák adtak elő.

Szerda este ünnepségek százaira került sor országszerte, ahol izraeli előadóművészek legjobb dalaikkal ajándékozták meg a közönséget. Ma pedig az izraeliek többsége kitelepül az ország nemzeti parkjaiba, tengerpartjaira, hogy családi, baráti barbeque-val folytassa az ünneplést.