Tömegek emlékeznek Izrael elesett áldozataira

Ma este a gyászt felváltja az ünneplés, Jom Háácmáut, Izrael állam függetlenségének örömünnepe.

Kedd este köszöntött be a Jom Házikáron, az Izraelért elesett katonák és civilek emléknapja. Az emléknapot 1951-ben, az akkori miniszterelnök és védelmi miniszter, David Ben Gurion kezdeményezte azoknak az emlékére, akik 1860 óta veszítették életüket a zsidó államban – ez volt az az év, amikor a zsidók először költözhettek ki a jeruzsálemi Óváros falai közül az akkor még az oszmán birodalomhoz tartozó területen.

Az azóta eltelt időben a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint 23 741 izraeli vált az összecsapások és terrortámadások áldozatává.

A tavalyi évben tartott emléknap óta 56 katona veszítette életét – írta a hivatalos adatokra hivatkozva a The Times of Israel – , továbbá 3 154 főre nőtt azoknak a civileknek száma, akikre kedden és szerdán tömegek emlékeznek Izraelben és világszerte.

Jom Hazikaron, az Izraelért elesett katonák és civilek emléknapja

Másnap este viszont a gyászt felváltja az ünneplés, Jom Háácmáut, Izrael állam függetlenségének örömünnepe.

Az amerikai zsidók alijázásáért felelős szervezet (Jewish Agency for Israel) a rendezvényén a zsinagógák ellen elkövetett merényletekben elesettek emlékét helyezte a középpontba.

Az elmúlt félévben 12 zsidó vált antiszemita támadások áldozatává az Amerikai Egyesült Államokban – köztük a Tree of Life zsinagóga elleni 2018-as támadás, valamint a powayi Chabad zsinagógában elkövetett lövöldözés során.

Idén először Jeruzsálemben a harcokban elesett háredi (ortodox) zsidó katonák tiszteletére is megemlékezést tartottak, és a vallásos közösség képviseletében csaknem 800-an gyűltek össze több magas rangú katonai vezető részvételével.

Háredi katonákra emlékeznek Jeruzsálemben Jom Háácmáut napján (2019. május 7.). Kép: The Times of Israel.

Az izraeli-palesztin közös megemlékezések kapcsán pedig újra felmerültek a viták arról, hogy a palesztin résztvevők számára jogában áll-e Izrael védelmi miniszterének megtagadni a belépést vagy sem. Míg egyesek szerint helyesen döntött a Legfelsőbb Bíróság a beengedésük mellett, mások úgy vélik, hogy a szervezésért felelős Harcosok a Békéért (Combatants for Peace) nevű palesztin szervezet aktivistái leleplezték valódi szándékukat, amikor hat hónappal ezelőtt a „visszatérés joga” mellett – és közvetetten Izrael államának létezéshez való joga ellen – kampányoltak.

Izraelben ma a 11-órás szirénák megszólalása után a terrortámadásokban elhunyt áldozatok hivatalos megemlékezése kezdődik, és délután 1 órakor ismét két percre megáll a lakosság, hogy állva emlékezzenek a hősökre.

Az emléknap szerda este 19:45-kor, fáklyagyújtással ér véget és kezdetét veszi Jom Háácmáut, Izrael állam függetlenségének örömünnepe.