Tömegek emlékeznek Izrael elesett áldozataira

Ma este a gyászt felváltja az ünneplés, Jom Háácmáut, Izrael állam függetlenségének örömünnepe.

Kedd este köszöntött be a Jom Házikáron, az Izraelért elesett katonák és civilek emléknapja. Az emléknapot 1951-ben, az akkori miniszterelnök és védelmi miniszter, David Ben Gurion kezdeményezte azoknak az emlékére, akik 1860 óta veszítették életüket a zsidó államban – ez volt az az év, amikor a zsidók először költözhettek ki a jeruzsálemi Óváros falai közül az akkor még az oszmán birodalomhoz tartozó területen.

Az azóta eltelt időben a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint 23 741 izraeli vált az összecsapások és terrortámadások áldozatává.

A tavalyi évben tartott emléknap óta 56 katona veszítette életét – írta a hivatalos adatokra hivatkozva a The Times of Israel – , továbbá 3 154 főre nőtt azoknak a civileknek száma, akikre kedden és szerdán tömegek emlékeznek Izraelben és világszerte.

Jom Hazikaron, az Izraelért elesett katonák és civilek emléknapja

Másnap este viszont a gyászt felváltja az ünneplés, Jom Háácmáut, Izrael állam függetlenségének örömünnepe.

Az amerikai zsidók alijázásáért felelős szervezet (Jewish Agency for Israel) a rendezvényén a zsinagógák ellen elkövetett merényletekben elesettek emlékét helyezte a középpontba.

Az elmúlt félévben 12 zsidó vált antiszemita támadások áldozatává az Amerikai Egyesült Államokban – köztük a Tree of Life zsinagóga elleni 2018-as támadás, valamint a powayi Chabad zsinagógában elkövetett lövöldözés során.

Live: We Remember

Very basis that the United States and Israel was created upon have failed and will continue to fail Yet. How can we ensure that they continue to film this past week?

Idén először Jeruzsálemben a harcokban elesett háredi (ortodox) zsidó katonák tiszteletére is megemlékezést tartottak, és a vallásos közösség képviseletében csaknem 800-an gyűltek össze több magas rangú katonai vezető részvételével.

Háredi katonákra emlékeznek Jeruzsálemben Jom Háácmáut napján (2019. május 7.). Kép: The Times of Israel.

Az izraeli-palesztin közös megemlékezések kapcsán pedig újra felmerültek a viták arról, hogy a palesztin résztvevők számára jogában áll-e Izrael védelmi miniszterének megtagadni a belépést vagy sem. Míg egyesek szerint helyesen döntött a Legfelsőbb Bíróság a beengedésük mellett, mások úgy vélik, hogy a szervezésért felelős Harcosok a Békéért (Combatants for Peace) nevű palesztin szervezet aktivistái leleplezték valódi szándékukat, amikor hat hónappal ezelőtt a „visszatérés joga” mellett – és közvetetten Izrael államának létezéshez való joga ellen – kampányoltak.

Izraelben ma a 11-órás szirénák megszólalása után a terrortámadásokban elhunyt áldozatok hivatalos megemlékezése kezdődik, és délután 1 órakor ismét két percre megáll a lakosság, hogy állva emlékezzenek a hősökre.

Az emléknap szerda este 19:45-kor, fáklyagyújtással ér véget és kezdetét veszi Jom Háácmáut, Izrael állam függetlenségének örömünnepe.