Jom Hazikaron, az Izraelért elesett katonák és civilek emléknapja

Jom Hazikaron, az Izraelért elesett katonák és civilek emléknapja. Ekkor emlékeznek a terror áldozataira is. Az emléknap kezdetét jelző szirénák már kedd este megszólalnak. Másnap este viszont a gyászt felváltja az ünneplés, Jom Háácmáut, Izrael állam függetlenségének örömünnepe.

Jom Hazikaron jelképe a „Makkabeusok vére” virág (Helichrysum sanguineum) , mely a hagyomány szerint ott terem, ahol zsidó hősök vére hullott a földre. Védett növény Izrael és a Palesztin Hatóság területén.

Jom Hazikaron alkalmából minden Ijjár hó negyedikén kétszer is megszólalnak a szirénák Izraelben. Először kedd este 8 órakor egy percre, majd gyertyát gyújtanak a jeruzsálemi Siratófalnál tartott állami ceremónián – írja az ujkelet.live.

Szerda délelőtt 11 órakor — Jom haSoához hasonlóan — két percig tartó sziréna jelzi a megemlékezések kezdetét, amelyen várhatóan másfél millió izraeli vesz majd részt.

Amikor megszólalnak a szirénák, mindenki és minden megáll. Még az autósok kiszállnak a kocsiból és állva emlékeznek a hősökre ahogy ebben a videóban is látszik.

Yom HaZikaron: Moment of Silence throughout Israel

Today, all over Israel, people will stand silently at the sound of the siren. The sound marks a moment to remember terror victims and the 23,169 soldiers who…

A terrortámadásokban elhunyt áldozatok hivatalos megemlékezése délután 1 órakor kezdődik.

Az emléknap szerda este 19:45-kor, fáklyagyújtással ér véget és kezdetét veszi Jom Háácmáut.

Az emléknapot 1951-ben, az akkori miniszterelnök és védelmi miniszter, David Ben Gurion kezdeményezte és jelölte ki Ijjár hó negyedikére.

1860 óta, amikor létrehozták az első zsidó közösséget az Óváros falain kívül, a Védelmi Minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint 23741 férfi és nő vesztette életét a haza védelme közben, de ez a szám a hétvégi rakétatámadások nyomán 23745-re nőtt.

Az elmúlt egy évben 56 névvel bővült az elesett katonák listája. Izrael megalapítása óta 3154 civil halt meg ellenséges cselekményekben. Az áldozatok közül 120 külföldi állampolgár volt, míg 100 izraelit külföldi merényletekben öltek meg.