Holokauszttagadó jöhet, zsidó író nem: botrány a német szocdem alapítványnál

Állítólag a Nyugat és Irán közt megkötött atomalku szakértője, azért hívta vitázni a Friedrich Ebert Alapítvány Saeed Khatibzadeh-et, amelynek szervezete 2006-ban holokauszttagadó konferenciát szervezett Teheránban.

A szociáldemokrata párthoz kötődő, 1925-ben alapított szervezet a legrégebb óta működő német politikai alapítvány, amely a társadalmi igazságosság és a szociális piacgazdaság elveit vallja. Ezért is meglepő, milyen vendéget választott, amikor úgy döntött, vitaestet tart a Nyugat és Irán közti feszültség legújabb tárgyáról, az Irán által épp a minap felrúgott 2015-ös atomalkuról.

A Friedrich Ebert Alapítvány ugyanis nem mást, mint Saeed Khatibzadeh-et látta alkalmasnak erre a feladatra, valamint Hassan Ahmadiánt, egy olyan iráni hivatalnokot, aki a „forradalmi gárdák”, az Izrael és Amerika elleni hadviselés lelkes híve. Khatibzadeh is Izrael-gyűlölő, amúgy pedig az iráni külügyminisztérium alá tartozó Institute for Political and International Studies (IPIS) munkatársa,

ez a think tank 2006-ban az akkori különösen szélsőséges Ahmadinezsád államfő irányításával holokauszttagadó konferenciát szervezett Teheránban.

A FES az ügy kipattanása után úgy reagált: az iráni vendég az atomalku szakértője, aki 2006-ban még nem dolgozott az iráni intézetnél. A német Achgut véleményportál azonban emlékeztet arra, hogy Irán antiszemita rezsimjének képviselői nem lehetnek attól független szakértők, a rendszer iránit elkötelezettségét maga Khatibzadeh demonstrálja folyamatosan tweetjeiben.

A Simon Wiesenthal Központ mindenesetre a két Izrael-ellenes vendég meghívásának lemondását sürgette. A nácivadászként ismert Efraim Zuroff közölte: „Ha Berlinbe olyan vendégeket várnak, akik az iráni holokauszttagadást meg az iráni rezsim Izraellel szembeni népirtó fenyegetéseit legitimálják, akkor nem meglepő Heiko Maas német külügyminiszter Izrael-kritikus politikája és az ENSZ-beli szavazásai sem.”

Zuroff arra utalt, hogy Németország tavaly 16-szor szavazott Iránnal együtt Izrael ellen az ENSZ-ben.

A berlini zsidó közösség részéről Sigmount Königsberg antiszemitizmus-megbízott is felháborodását fejezte ki: „van elég bizonyíték minden kapcsolatot megszakítani Iránnal. Miért adnak megszólalási lehetőséget ennek a bűnöző rezsimnek?” A szabad demokraták (FDP) külügyi megbízottja, Frank Müller-Rosentritt is azt javasolta, hogy az alapítvány határolódjon el az iráni IPIS-től, és mondják le az egész rendezvényt.

Beindult az üzengetés Irán váratlan lépése után

Következményei lesznek, ha Irán felrúgja az egyezséget és újra urándúsításba kezd – üzenték az atomalku európai aláírói Teheránnak. Netanjahu kijelentette: Izrael nem hagyja Iránnak, hogy atomfegyvert gyártson.

A jeruzsálemi NGO-Monitor nevű szervezet kommunikációs igazgatója, Itai Reuveni megjegyezte: „nem ez első alkalom, hogy azt látjuk, a FES-nél hiányzik a kritikus áttekintés, ha Izraelről és a Közel-Kelet biztonságpolitikai ügyeiről van szó.” (A szervezet FES-ről szóló adatbázisa itt érhető el.)

Az ügy azért is különösen kínos a német szocdem alapítvány számára, mert nem sokkal ezelőtt lemondta egy német-izraeli író, Chaim Noll lipcsei meghívását, mondván, az író „jobboldali populista”, és túlságosan kritikus a német kormány Izrael-politikájával. Noll szerint különösen azt vették zokon a FES-nél, hogy bírálta Berlin Irán-barátságát:

„Az uralkodó pártok német politikusai mindenki másnál jobban próbálják erősíteni a mollahok rezsimjét, amely Izrael likvidálását, az ott élő zsidók megsemmisítését és elűzését készíti elő.”

A német alapítvány azonban cáfolta, hogy Izrael-ellenesség miatt mondták le Noll meghívását, és hangsúlyozták, hogy „Izraelhez fűződő viszonyunkat a szolidaritás határozza meg.”

EP-választás Németországban: vörös gárda, zöld köntösben

Az új, ökológiai alapon érvelő radikális baloldaliságot a politika már nem tudja kordában tartani, mégha azt is hiszi, hogy az ő kezében van a vezetés. Krisztina Koenen publicisztikája.