Betelt a pohár: rabbilátogatás a New York Timesnál

A közelmúltban megjelentetett antiszemita karikatúrával és az Izraellel kapcsolatos tudósítási elveivel kapcsolatban keresték fel a neves sajtóorgánumot. A New York Times nem kommentálta a találkozót.

A legnagyobb zsidó irányzatokhoz tartozó 12 rabbi találkozott a New York Times cikkírójával az általa megjelentetett, világszerte nagy botrányt kavaró karikatúráiról, és a zsidó államról szóló tudósításairól tárgyalni.

A New York Times manhattani irodájában megszervezett szerdai találkozó, melyet a New York Board of Rabbis testület szervezett meg, közel másfél órán át tartott. Joseph Potasnik rabbi, a csoport alelnöke szerint A. G. Sulzberger és James Bennet, a kiadó és a véleményrovat szerkesztője

„belátta a karikatúra antiszemita problémáját”.

Az említett rajz, ami a lap nemzetközi kiadásának véleményrovatában jelent meg, Benjamin Netanjahu Izraeli miniszterelnököt olyan kutyaként ábrázolta, ami pórázon vezeti a vak Donald Trump elnököt. Az amerikai vezetőt kipával ábrázolták, Netanjahu nyakörvén pedig Dávid-csillag lifegett.

A történtek után a New York Times bocsánatot kért, majd egy, a karikatúrát kritizáló cikket is megjelentetett. A lap kijelentette, igyekszik érzékenyebbé tenni munkatársait, illetve felelősségre vonta a karikatúra szerzőjét.

„A megbeszélés mindenkinek lehetőséget adott érzelmeinek kifejezésére,”

— nyilatkozta Potasnik a találkozó után.

“Mindenki nyílt és nagyon őszinte volt az érzéseivel kapcsolatban… úgy tapasztaltam, egy nagyon egészséges, őszinte eszmecsere volt, és pont erre volt szükség.”

Potasnik hozzátette, a megbeszélés nagy része a New York Times Izraellel kapcsolatos tudósításairól szólt, ami számos Izrael-barát szervezet szerint aránytalanul negatív színben tünteti fel az országot. A rabbi szerint Sulzberger és Bennet fogékonyak voltak a küldöttség megjegyzéseire, és tervben van egy következő találkozó megszervezése is.

„Ez egy tudósítási kérdés. Mi a New York Times Izraellel kapcsolatos tudósítási kultúrája? Mindezek a kérdések napirendre kerültek. A karikatúra csak az első pont volt, nem az egész beszélgetés témája.”

Fideszes patkányok, zsidó kutyák: van, akinek mindent szabad

Azt hiszik, nekik szabad. Nem tudnak akkorát dehumanizálni, hogy ne ők maradjanak a humanisták. Seres László publicisztikája.