Tűzszünettel és nyugalommal indult a nap Gázánál

Tűzszüneti megállapodás jött létre Izrael és a palesztinok között a Gázai övezet környékén ahol mostanra sokkal nyugodtabb a helyzet, mint a hétvégén — jelentette az MTI.

Az egyezséget hétfő hajnalban egyiptomi közvetítéssel sikerült tető alá hozni. A tényt a Hamász egyik tévécsatornája is megerősítette. Izrael hivatalosan nem ismerte el, hogy tűzszüneti megállapodást kötött a gázai palesztinokkal, de a hadsereg szóvivőjének reggeli bejelentése az övezet környékére vonatkozó korlátozások feloldásáról a háborús helyzet végét jelentheti.

A helyszínről érkező beszámolók szerint az erőszak látványosan mérséklődött, nem szólaltak meg a rakétatámadásra figyelmeztető szirénák sem, az izraeli hadsereg pedig nem számolt be újabb légicsapásokról.

Hétfő hajnalra visszatért a nyugalom a Gázai övezetben és környékén, az izraeli hadsereg reggel feloldotta a civilek gyülekezésére vonatkozó korlátozásokat — jelentette a zsidó állam katonai rádiója.

Az Iszlám Dzsihád gázai terrorszervezet szóvivői szerint Izrael könnyítéseket ígért az övezet lakóinak a kairói tárgyalásokon: halászati zónájuk kiterjesztését, az áramszolgáltatás és az üzemanyag-ellátás javítását

— ezt a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap írta.

A tűzszünet ellenére az övezet negyven kilométeres körzetében hétfőn is zárva tartanak az oktatási intézmények Izraelben, hogy otthon, az óvóhelyek közelében lehessenek a gyerekek a palesztin rakétatámadások kiújulása esetén.

Foto: MTI

Éjszaka Jeruzsálemben eltemették a palesztin rakétatámadások negyedik áldozatát, a huszonegy éves, izraeli-amerikai kettős állampolgárságú Pinhasz Menahem Prezuazmant, akit Asdódban öltek meg vasárnap délután egy becsapódó rakéta repeszei, miközben egy óvóhelyre sietett.

Több éve nem tapasztalt terror-agresszió jellemezte a hétvégét Izrael és a Gázai övezet között. Négy izraeli meghalt. Az első áldozat egy ötvennyolc éves, négygyermekes askelóni férfi volt szombat éjjel, akit háza kapujában ért egy rakétatalálat. Később egy hatvanéves férfit ölt meg egy autójába csapódó lövedék a Gázai övezet mellett, majd belehalt egy rakéta repeszei okozta sérüléseibe egy askelóni üzem dolgozója is.

Újabb két izraelit ölt meg a palesztin rakétaterror

Egy férfi egy askelóni gyárat ért rakétatámadásban halt meg, egy másik pedig a kocsijában, amit szintén találat ért. A harmadik halálos áldozat otthon sebesült meg.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint szombat óta mintegy 650 rakétát lőttek ki az övezetből Izraelre. Izrael válaszul 320 célpontra mért csapást a Gázai övezetben. A palesztin oldalon pedig 19-en vesztették életüket vasárnap.

A pénteken kitört és szombaton erőteljes rakétaháborúvá fajult összecsapások mindkét oldalon igen kényes időpontban történtek: Izraelben a nemzeti ünnepek mellett — szerdán kezdődik a legfontosabb nemzeti ünnep, az emlékezés napja, majd csütörtökön a függetlenségi nap — május közepén kezdődnek Tel-Avivban az eurovíziós dalfesztivál elődöntői, amelyekre egész Európából több ezer vendéget várnak, a Gázai övezetben pedig a ramadán böjti hónap veszi kezdetét ezekben a napokban.