ENSZ-főtitkár: Bejrútnak le kell fegyvereznie a Hezbollahot

A libanoni kormánynak és az ország hivatalos fegyveres erőinek mindent meg kell tenniük a Hezbollah síita milícia és más fegyveres szervezetek lefegyverzésének érdekében – áll az António Guterres ENSZ-főtitkár által jegyzett ENSZ-jelentésben.

Guterres felszólította továbbá a Hezbollahot, hogy vessen véget a belföldi és külföldi, a többi között a szíriai katonai műveleteknek, hozzátéve, hogy amennyiben ez nem történik meg, Libanon könnyen maga is belekeveredhet a szomszédjában dúló harcokba.

Guterres kiemelte továbbá, hogy a Hezbollah katonai tevékenysége megsérti nemcsak a világszervezet 2004-ben hozott határozatát, amely elrendelte minden libanoni milícia leszerelését, de az 1975-90 között dúló libanoni polgárháborút lezáró taifi egyezményt is.

Az ENSZ is elismerte a Hezbollah Izraelbe vezető terroralagútjainak létezését

A járatokról Izrael már 2018-ban értesítette a nemzetközi szervezetet.

A jelentés leszögezi azt is, hogy a honvédelem kizárólag Libanon hadseregének a joga és kötelessége, egyben az ország szuverenitásának egyik kulcsa.

A május 6-án, kilenc év után megrendezett libanoni parlamenti választás egyik legnagyobb nyertese a Hezbollah volt, amely szövetségeseivel a síita törvényhozási mandátumok szinte mindegyikét megszerezte.

Az Egyesült királyság még februárban hozta meg a döntést, hogy a szervezet katonai szárnya mellett az úgynevezett politikai szárnyát is törvényen kívülivé nyilvánítja. Az Európai Unió és Németország csupán a katonait tartja számon terrorszervezetként, míg az Egyesült Államok, Kanada, Hollandia, az Arab Liga és Izrael a jól felfegyverzett, Irán támogatását élvező Hezbollah egészét terrorszervezetnek tartja.