Az európai zsidóság jövőjét veszélyezteti az antiszemitizmus

Felmérések szerint Európában és Amerikában is egyre szaporodnak a zsidóellenes atrocitások. Az európai zsidók 38%-a a kivándorlást fontolgatja.

Egyre nő a világon az antiszemitizmus szinte minden formája, olyannyira, hogy az már az európai zsidóság jövőjét fenyegeti — állapítja meg az Európai Zsidó Kongresszus legújabb felmérése. A tavalyi globális helyzetről szóló tanulmányt ismertető londoni The Guardiannak a szervezet elnöke, Moshe Kantor elmondta: a világ számos országában a zsidók egyre inkább egyfajta „vészhelyzetben” érzik magukat.

Az európai zsidó közösségeket összefogó szervezet felmérése kimutatta, hogy az erőszakos atrocitások száma a világon tavaly 13%-kal nőtt az előző évhez képest, 342-ről 387-re. A legtöbb ilyen eset az Egyesült Államokban (100), Nagy-Britanniában (68), illetve Franciaországban és Németországban történt (35-35).

Meggyalázott zsidó temető Franciaországban (Fotó: The Times of Israel)

A lap idézi az amerikai Anti-Defamation League (ADL) friss kimutatását is, amely szerint tavaly megkétszereződött az amerikai zsidó közösségek ellen elkövetett erőszakos incidensek száma. Az ADL összesen 1879 esetről tud, ezen belül 59 személyt ért konkrét fizikai támadás.

A Kantor-féle jelentés megállapítja, hogy az antiszemitizmus „normalizálódott”: „ez már nem olyan téma, ami a szélsőbal, a szélsőjobb és a szélsőséges iszlamisták háromszögére korlátozódik. Mainstreammé, az élet szerves részévé vált.”

Mindeközben, mint arról beszámoltunk, Magyarországon ellentétes trend állapítható meg. A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) tavalyi adatai szerint „2015 óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat az antiszemita cselekmények száma, tehát nominálisan csökkenni látszik a zsidó közösség fenyegetettsége.” Szalai Kálmán hozzátette: „Ha azonban a cselekmények súlyát is figyelembe vesszük, akkor nem ilyen kedvező a kép.”

A TEV jelentése megállapítja: a szervezet összesen 32 antiszemita gyűlöletcselekményt regisztrált, amelyek közül 3 esetben történt támadás, 10 esetben rongálást, 19 esetben pedig gyűlöletbeszédet azonosítottak.

Folyamatosan csökken az antiszemita cselekmények száma

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) közzétette a 2018. évre vonatkozó jelentését az Magyarországon történő antiszemita gyűlölet-cselekmények alakulásáról-írja a 168óra.