Letették az esküt az új Knesszet képviselői

Letették az esküt az újraválasztott izraeli parlament képviselői — írja az MTI.

Izrael huszonegyedik parlamentjét április 9-én választották újra pártlisták alapján.

A 120 fős parlament 46 tagja életében először jutott be a Knesszetbe.

A törvényhozás legtöbb új tagja a néhány hónapja alakult centrista Kék-Fehér párt révén került a parlamentbe, amelynek több mint a harmada kicserélődött a választások nyomán.

Noha Reuven Rivlin államfő a pártok ajánlásai alapján már felkérte Benjámin Netanjahut új, ötödik kormányának megalakítására, de egyelőre még nem állt össze az új kabinet, s a helyi törvények szerint ilyenkor a régi kormány viszi tovább az ügyeket egészen az új kormány eskütételéig.

Az új kormány várhatóan ismét a jobboldali és vallásos pártokból fog állni. A centrista Kék-fehér párt vezetője, Beni Ganz a tizenhármas tévé nézőinek nyilatkozva megígérte, hogy harcos ellenzék lesz, amely nem engedi meg, hogy a kormány menekülőhellyé váljon a törvény elől. Ezzel Ganz a Netanjahu elleni korrupciós vádakra utalt, és a bibliai kor törvényeire, amelyekben a bűnösök elmenekülhettek hat városba a bíráskodás elől.
Rivlin az esketésen elmondott beszédében nemzeti egységet és jogegyenlőséget szorgalmazott, és felszólította a kormánypárti és az ellenzéki képviselőket, hogy elegánsan győzzenek, illetve elegánsan veszítsenek.

„Megszégyenítettünk és megszégyenültünk. Torzítottunk. Delegitimáltunk, túlóráztunk a gyűlölet és az utálat szolgálatában. Ennek most vége. Elég volt. Ideje felemelkedni. Letenni a választások kardjait, és eltisztítani a piszkot”

— mondta Rivlin.

Az izraeli törvények szerint Benjámin Netanjahunak huszonnyolc nap áll rendelkezésére kormánya megteremtésére, amit újabb tizennégy nappal meghosszabbíthat. A koalíciónak legalább hatvanegy képviselő támogatását kell elnyernie a százhúszból.

Még sosem volt ennyire jobboldali az izraeli fiatalság

Az Israeli Democracy Institute felmérése szerint egyre inkább a jobboldal felé húznak az izraeli fiatalok.