Elhunyt a kállói rebbe

Életének 96. évében vasárnap reggel jeruzsálemi otthonában elhunyt a kelet-európai haszidizmus egyik legfontosabb ágának vezetője, Menachem Mendel Taub. Emlékéből fakadjon áldás!

A nagykállói haszid udvar vezetőjét a zsidó vallás szokásai szerint este már el is temették. Utolsó útjára több ezres tömeg kísérte – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Menachem Mendel Taub a hetedik kállói rebbeként volt ismert, ük-ük-ükapja, Taub Izsák csodarabbi, a magyarországi haszidizmus megteremtője, a nagykállói rebbedinasztia alapítója volt. Neki tulajdonítják a legendás „Szól a kakas már” című dalt, melyet a most elhunyt rebbe is szívesen énekelt.

Követői a temetési szertartáson így énekeltek:

A rebbe 1923-ban született Erdélyben, ahol apja és nagyapja neves rabbiként működött. A holokauszt során mind a hat testvérét elveszítette. A megpróbáltatások őt sem kímélték: szinte pontosan 75 évvel ezelőtt, peszách és sávuot között Auschwitzba hurcolták, ahol Mengele végzett szadista kísérleteket rajta. Ennek egyik eredménye, hogy többet nem nőtt szakálla, ami megkülönböztette a többi hászid vezetőtől.

Auschwitzból a varsói gettóba, majd a wrocwlawi és a bergen-belseni haláltáborba került. A felszabadulás után Svédországban találkozott újra feleségével, akivel még a háború előtt kötötte össze az életét. Innen az Egyesült Államokba, Ohióba emigráltak, majd 1962-ben Izraelbe települtek át. A központi fekvésű Rison Lecion városában megalapította a Kiriját Káliv (Nagykálló lakónegyed) kerületet. Az alapkövet az első kálevi rebbe halálozási évfordulóján, ádár hó 7-én rakták le. Később a rebbe Bnéj Brákba, majd 2004-ben Jeruzsálembe költözött. A főváros Sikun Chábád negyedében nagy zsinagógát és tanházat emelt és ott is élt.

A Rebbe sokat utazott, hogy minél több emberrel megoszthassa emlékeit. Többször ellátogatott Magyarországra is, és mindannyiszor elénekelte a dinasztiaalapító rebbe híres dalát, a “Szól a kakas már”-t. Legutóbb 2014-ben, a magyarországi holokauszt 70. évfordulóján járt Budapesten, ahol a „Cipők a Dunaparton” emlékműnél a Bét Menáchem Iskola diákjaival együtt énekelt, és beszédet is mondott.

Szól a kakas már a Dunánál

Szól a kakas már a Dunánál Menachem Taub a Nagykállói Rebe és Bét Menachem iskola kórusa

Beszéde sokak számára mai napig ható inspirácós üzenet a soha nem lankadó, egymás iránti tisztelet és az antiszemitizmus elleni kiállás mellett. Az akkori amerikai elnöknek, Barack Obamának, és az azóta is hivatalban lévő Vlagyimir Putyinnak is tartogatott üzenetet a béke megőrzésével kapcsolatban.

מטלטל-האדמור מקאליב מספר על היותו בשואה-מרגש

http://israelvideosfeed.com נולד במרגיטה שבטרנסילבניה למשפחת אדמו”רים צאצאי רבי יצחק אייזיק מקאליב. נישא לחנה שרה שפרה טאוב (תרע”ח, 1918 -כ”ד בכסלו תשע”ב, דצ…

Első felesége, Cháne Szóre rebecen 2010-ben hunyt el. A rebbe ezt követően újraházasodott.

A rebbe életének egyik fő célkitűzése a holokausztban elpusztult mártírok emlékének megőrzése volt. Arra biztatott mindenkit, hogy az áldozatok tiszteletére teljes odaadással recitálják a Smá Jiszráelt, az egyik legfontosabb zsidó imádságot. Ezt a következőkkel magyarázta:

„Sok zsidót elvittek és elégettek még csupán néhány órával a felszabadulást megelőzően is. Ekkor elmondtam a Smá Jiszráelt és így fohászkodtam: “Világ Ura! Ez lehet – ne adj Isten – az utolsó alkalom, amikor elmondhatom a Smá Jiszráelt. Hamarosan én is az égben leszek a családtagjaim mellett. Ha életet adsz nekem, megígérem, hogy folyamatosan a Smá Jiszráelt fogom ismételni, és a Te örökkévalóságodat fogom hirdetni mindazokkal, akik túlélik ezt a háborút”.

A Rebbe holokauszt enciklopédiát szerkesztett a háredi közösség számára, melyben kiemelt helyet kapott a vallásos zsidók önfeláldozása a parancsolatok betartásáért. Az emlékezés és emlékeztetés mellett a rebbe Kol Menáchem címmel 13 kötetes tóramagyarázatot is megjelentetett.

A rebbe számos tanházat és zsidó intézményt alapított élete során a soá áldozatainak szentelve. Kapcsolatban állt a nemzedék nagy rabbijaival, akik mind nagy becsben tartották.

Amikor Trump elnök kijelentette, hogy Jeruzsálemet kívánja a zsidó állam egy és oszthatatlan fővárosának tekinteni, a rebbe szenvedélyes üzenetben köszönte meg neki.

https://www.youtube.com/watch?v=tqmIFhLxo5E

Az elmúlt hónapokban a rebbe egészségügyi állapota megromlott, de nagy erőfeszítéseket tett, hogy megjelenjen az imákon és többször tartott tist, hászid összejövetelt. Utoljára a választások előtt jelent meg nyilvánosan, amikor a Tóra Zsidósága párt támogatására buzdította híveit. Temetését még vasárnap délután megtartották. A gyászmenet a rebbe tanházából indult, érintette a belzi zsinagógát, majd a jeruzsálemi Hár Hámenuchot temetőben helyzeték végső nyugalomra. Helyét unokája, Jiszráel Mordecháj Horowitz rabbi veszi át.

Reuvén Rivlin, Izrael Állam elnöke is osztozik a gyászban. Közleményében úgy fogalmaz, hogy a rabbi egész életét a túlélők emlékének megőrzéséért és a jövő generációinak szolgálatában töltötte, mindezt „Jiszráel iránti igaz szeretetével vezérelve”. Az elnök hangsúlyozta:

Auschwitz túlélőjeként a kállói rabbi a zsidók spirituális hősiességének volt a hírmondója, akinek az emlékeztetésről és a sosem felejtésről szóló üzenetét különösen fontosnak tartja napjainkban.

https://twitter.com/PresidentRuvi/status/1122452132060368896