Elhunyt a kállói rebbe

Életének 96. évében vasárnap reggel jeruzsálemi otthonában elhunyt a kelet-európai haszidizmus egyik legfontosabb ágának vezetője, Menachem Mendel Taub. Emlékéből fakadjon áldás!

A nagykállói haszid udvar vezetőjét a zsidó vallás szokásai szerint este már el is temették. Utolsó útjára több ezres tömeg kísérte – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Menachem Mendel Taub a hetedik kállói rebbeként volt ismert, ük-ük-ükapja, Taub Izsák csodarabbi, a magyarországi haszidizmus megteremtője, a nagykállói rebbedinasztia alapítója volt. Neki tulajdonítják a legendás „Szól a kakas már” című dalt, melyet a most elhunyt rebbe is szívesen énekelt.

Követői a temetési szertartáson így énekeltek:

A rebbe 1923-ban született Erdélyben, ahol apja és nagyapja neves rabbiként működött. A holokauszt során mind a hat testvérét elveszítette. A megpróbáltatások őt sem kímélték: szinte pontosan 75 évvel ezelőtt, peszách és sávuot között Auschwitzba hurcolták, ahol Mengele végzett szadista kísérleteket rajta. Ennek egyik eredménye, hogy többet nem nőtt szakálla, ami megkülönböztette a többi hászid vezetőtől.

Auschwitzból a varsói gettóba, majd a wrocwlawi és a bergen-belseni haláltáborba került. A felszabadulás után Svédországban találkozott újra feleségével, akivel még a háború előtt kötötte össze az életét. Innen az Egyesült Államokba, Ohióba emigráltak, majd 1962-ben Izraelbe települtek át. A központi fekvésű Rison Lecion városában megalapította a Kiriját Káliv (Nagykálló lakónegyed) kerületet. Az alapkövet az első kálevi rebbe halálozási évfordulóján, ádár hó 7-én rakták le. Később a rebbe Bnéj Brákba, majd 2004-ben Jeruzsálembe költözött. A főváros Sikun Chábád negyedében nagy zsinagógát és tanházat emelt és ott is élt.

A Rebbe sokat utazott, hogy minél több emberrel megoszthassa emlékeit. Többször ellátogatott Magyarországra is, és mindannyiszor elénekelte a dinasztiaalapító rebbe híres dalát, a “Szól a kakas már”-t. Legutóbb 2014-ben, a magyarországi holokauszt 70. évfordulóján járt Budapesten, ahol a „Cipők a Dunaparton” emlékműnél a Bét Menáchem Iskola diákjaival együtt énekelt, és beszédet is mondott.

Szól a kakas már a Dunánál

Szól a kakas már a Dunánál Menachem Taub a Nagykállói Rebe és Bét Menachem iskola kórusa

Beszéde sokak számára mai napig ható inspirácós üzenet a soha nem lankadó, egymás iránti tisztelet és az antiszemitizmus elleni kiállás mellett. Az akkori amerikai elnöknek, Barack Obamának, és az azóta is hivatalban lévő Vlagyimir Putyinnak is tartogatott üzenetet a béke megőrzésével kapcsolatban.

מטלטל-האדמור מקאליב מספר על היותו בשואה-מרגש

http://israelvideosfeed.com נולד במרגיטה שבטרנסילבניה למשפחת אדמו”רים צאצאי רבי יצחק אייזיק מקאליב. נישא לחנה שרה שפרה טאוב (תרע”ח, 1918 -כ”ד בכסלו תשע”ב, דצ…

Első felesége, Cháne Szóre rebecen 2010-ben hunyt el. A rebbe ezt követően újraházasodott.

A rebbe életének egyik fő célkitűzése a holokausztban elpusztult mártírok emlékének megőrzése volt. Arra biztatott mindenkit, hogy az áldozatok tiszteletére teljes odaadással recitálják a Smá Jiszráelt, az egyik legfontosabb zsidó imádságot. Ezt a következőkkel magyarázta:

„Sok zsidót elvittek és elégettek még csupán néhány órával a felszabadulást megelőzően is. Ekkor elmondtam a Smá Jiszráelt és így fohászkodtam: “Világ Ura! Ez lehet – ne adj Isten – az utolsó alkalom, amikor elmondhatom a Smá Jiszráelt. Hamarosan én is az égben leszek a családtagjaim mellett. Ha életet adsz nekem, megígérem, hogy folyamatosan a Smá Jiszráelt fogom ismételni, és a Te örökkévalóságodat fogom hirdetni mindazokkal, akik túlélik ezt a háborút”.

A Rebbe holokauszt enciklopédiát szerkesztett a háredi közösség számára, melyben kiemelt helyet kapott a vallásos zsidók önfeláldozása a parancsolatok betartásáért. Az emlékezés és emlékeztetés mellett a rebbe Kol Menáchem címmel 13 kötetes tóramagyarázatot is megjelentetett.

A rebbe számos tanházat és zsidó intézményt alapított élete során a soá áldozatainak szentelve. Kapcsolatban állt a nemzedék nagy rabbijaival, akik mind nagy becsben tartották.

Amikor Trump elnök kijelentette, hogy Jeruzsálemet kívánja a zsidó állam egy és oszthatatlan fővárosának tekinteni, a rebbe szenvedélyes üzenetben köszönte meg neki.

Grand Rebbe of Kaliv Congratulates President Donald J. Trump on Embassy Move to Jerusalem

Grand Rabbi Menachem M. Taub, The Kaliver Rebbe, is a father figure to hundreds of thousands of Jews and a respected Hasidic Leader. A 90+ years old survivor…

Az elmúlt hónapokban a rebbe egészségügyi állapota megromlott, de nagy erőfeszítéseket tett, hogy megjelenjen az imákon és többször tartott tist, hászid összejövetelt. Utoljára a választások előtt jelent meg nyilvánosan, amikor a Tóra Zsidósága párt támogatására buzdította híveit. Temetését még vasárnap délután megtartották. A gyászmenet a rebbe tanházából indult, érintette a belzi zsinagógát, majd a jeruzsálemi Hár Hámenuchot temetőben helyzeték végső nyugalomra. Helyét unokája, Jiszráel Mordecháj Horowitz rabbi veszi át.

Reuvén Rivlin, Izrael Állam elnöke is osztozik a gyászban. Közleményében úgy fogalmaz, hogy a rabbi egész életét a túlélők emlékének megőrzéséért és a jövő generációinak szolgálatában töltötte, mindezt „Jiszráel iránti igaz szeretetével vezérelve”. Az elnök hangsúlyozta:

Auschwitz túlélőjeként a kállói rabbi a zsidók spirituális hősiességének volt a hírmondója, akinek az emlékeztetésről és a sosem felejtésről szóló üzenetét különösen fontosnak tartja napjainkban.

Reuven Rivlin on Twitter: „I received with great sadness the news of the passing of the Admor of Kaliv, זצ”ל, the ‘#Holocaust Admor’ an inmate at Auschwitz who dedicated his life to the victims’ memory. His work has particular resonance at present as we redouble our commitment to remember and never forget / Twitter”

I received with great sadness the news of the passing of the Admor of Kaliv, זצ”ל, the ‘#Holocaust Admor’ an inmate at Auschwitz who dedicated his life to the victims’ memory. His work has particular resonance at present as we redouble our commitment to remember and never forget