Washington óva inti az amerikaiakat a Srí Lankára utazástól

Az amerikai kormány egyúttal elrendelte az ottani képviseletein dolgozó munkatársak családtagjainak és gyermekeinek hazautazását is.

A tárca péntek este közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztetett, hogy

„a terrorizmus miatt az amerikai kormányzatnak korlátozott lehetőségei vannak a Srí Lankán tartózkodó amerikai állampolgároknak nyújtandó segítségre”.

A minisztérium emiatt eltanácsolta az amerikaiakat attól, hogy a szigetországba utazzanak.

Terrorista anya — saját gyermekeivel robbantott a terhes Srí Lanka-i nő

Robbanómellénnyel gyilkolta meg magát, két gyermekét, és három kiérkező Srí Lanka-i rendőrt.

Az amerikai kormány egyúttal elrendelte az ottani képviseletein dolgozó munkatársak családtagjainak és kiskorú gyermekeinek hazautazását is. Felhatalmazást adott arra is, hogy azok a munkatársak, akiknek ottléte nem elengedhetetlen, önkéntes alapon visszatérhessenek az Egyesült Államokba.

A külügyi közlemény figyelmeztetett arra is, hogy terrorista csoportok továbbra is támadásokat terveznek Srí Lankán.

Maitripala Sziriszena, Srí Lanka elnöke pénteken bejelentette, hogy a titkosszolgálat információi szerint még mintegy 140 ember áll kapcsolatban az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel az országban. Ezeket az embereket — mint fogalmazott — „meg fogják semmisíteni”. Közölte azt is, hogy szavazásra bocsátanak egy olyan törvénytervezetet, amely betiltaná az iszlamista csoportokat.

Pénteken több mecsetben elmaradtak a hagyományos pénteki közösségi imák, a katolikus templomok pedig egyelőre — további értesítésig — zárva maradnak.

Nem szűnik a terror: tűzharc és robbantások övezik a Srí Lanka-i rendőrség hajtóvadászatát

A hatóságok szerint az Iszlám Államhoz tartozó elkövetők újabb terrorcselekményeket követtek el.

Srí Lankán húsvét vasárnapján több katolikus templom ellen követtek el véres merényleteket, amelyeknek mintegy 250 halálos áldozatuk volt.