Nem szűnik a terror: tűzharc és robbantások övezik a Srí Lanka-i rendőrség hajtóvadászatát

A hatóságok szerint az Iszlám Államhoz tartozó elkövetők újabb terrorcselekményeket követtek el.

Lövöldözés tört ki pénteken a biztonsági erők és fiatal muszlimok között Srí Lanka keleti részében a húsvétvasárnapi véres merényleteket követő razzia során – közölte a hadsereg szóvivője.

A razziát a rendőrök a Batticaloától, az öngyilkos merényletek egyik színhelyétől nem messze fekvő Sammanthurai városban tartották. A szóvivő szerint robbanás történt a térségben, és amikor a katonák megérkeztek, hogy nyomozást folytassanak, fegyveresek rájuk lőttek. Egyelőre nem tudni, hogy vannak-e sebesültek vagy halottak — írta az MTI. A razzia során a robbanó mellényeket, robbanószereket, detonátorokat és fémgolyókat találtak. A razzia színhelyéről három robbanást jelentettek.

A vasárnap három templom és négy szálloda ellen elkövetett, 253 emberéletet kioltó és mintegy 500 embert megsebesítő merényletek óta a rendőrség országszerte razziákat tart, hogy több részletet tudjon meg az elkövetőkről és a támogatóikról. A támadások elkövetését az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vállalta magára.

A Srí Lanka-i rendőrség 140 ember után nyomoz, akik a gyanúja szerint kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal.

A helyi muzulmánokat a legfőbb muszlim vallási testület, az ulemák tanácsa felkérte, otthon imádkozzanak, miután az állami hírszerző szervek szerint gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett esetleges merényletek várhatók.

A colombói amerikai nagykövetség felszólította az állampolgárait, kerüljék el az imahelyeket a hét végén, miután a hatóságok közöltél, hogy újabb támadások történhetnek vallási intézmények ellen.

Malcolm Ranjith Patabendige bíboros, colombói érsek újságíróknak elmondta, hogy látott egy kiszivárogtatott belső jelentést, amely további lehetséges merényletekre figyelmeztet, és meghatározatlan időre törölték a vasárnapi miséket a katolikus templomokban.

Péntek este kihaltak voltak a colombói utcák, sokan korán hagyták el a munkahelyüket a fokozott biztonsági intézkedések közepette.

Maithripala Sziriszena államfő újságíróknak azt mondta, hogy egyes Srí Lanka-i fiatalok 2013 óta állnak kapcsolatban az Iszlám Állammal. Az eddigi információk szerint 140 emberről feltételezik, hogy közük van az IÁ tevékenységéhez. A rendőrség nyomoz utánuk – tette hozzá.

A rendőrség eddig legalább 76 embert vett őrizetbe, közöttük Szíriából és Egyiptomból származó külföldieket.

Pénteken először engedtek be újságírókat a colombói Szent Antal templomba a pokolgépes merénylet után. Üvegtörmelék borította a megrongálódott padokat, a falon még mindig ott voltak a vérfoltok.