Óriási összegű kárpótlás kifizetésére köteleznék a németeket Lengyelországban

A kelet-európai állam törvényhozói szerint legalább 850 milliárd dollár illeti Lengyelországot az egykori náci megszállás alatt keletkezett károk miatt.

„Hatalmas, de egyben igazságos összegről beszélünk, ami az elkövetett háborús bűnök, lerombolt városok és demográfiai veszteség miatt illeti az országunkat”

— fogalmazott a médiának Arkadiusz Mularczyk, aki egy különleges jogi csoport vezetőjeként tett bejelentést arról, hogy hazája arra készül, hogy jóvátétel kifizetésére kötelezze Németországot a második világháború eseményei miatt.

A lengyel parlamenti képviselő pénteki nyilatkozata alapján a bizottság szeptember 1-jéig szeretne elkészülni jelentésével — éppen a náci megszállás 80. évfordulójával egy időben.

A különleges munkacsoport követelésében 850 milliárd dollár szerepel majd, ami Mularczyk szerint azért is megilleti országát, mert az nemcsak több millió állampolgárát veszítette el a világháború alatt, hanem a náci Németország „különlegesen brutális eszközökkel igyekezett lerombolni” az általa megszállt területeket.

A The Times of Israel értesülései szerint Németország már jelezte: nincs jogi alapja a lengyel követeléseknek, mert 1953-ban megegyezés született a rendezés ügyében. A lengyel hatóságok azonban elvetik az érvelést, mert szerintük az akkori döntés érvénytelen — tekintettel arra, hogy Lengyelország a Szovjetunió csatlósaként, Moszkva irányítása alatt tevékenykedett.

Azóta Németország azoknak a lengyel magánszemélyeknek fizetett egyéni kárpótlást, akiket kényszermunkára fogtak vagy különböző orvosi kísérletek áldozataivá váltak a náci megszállás ideje alatt.

Görögország kárpótlást követel a német megszállásért

Az athéni parlament jelentése tetemes összeget követel, ám nem valószínű, hogy Berlin fizetni fog.