Görögország kárpótlást követel a német megszállásért

A görög parlamenti pártok többsége egyetért abban, hogy Németországtól háborús jóvátételt kell követelni az 1941–44 közötti német megszállás idején elkövetett atrocitások miatt — írja a Magyar Nemzet.

Az athéni törvényhozás megszavazta annak a parlamenti különbizottságnak a jelentéséről, amely három éven keresztül vizsgálta a jóvátétel kérdését.

A bizottság megállapította, hogy

a német seregek pusztításáért 288 milliárd euró jár Görögországnak, további 11 milliárd euró pedig azért a kikényszerített hitelért, amelyet az athéni központi bank 1943-ban nyújtott Berlinnek az észak-afrikai hadműveletek finanszírozásához.

A parlament döntése után a görög kormány minden rendelkezésére álló diplomáciai és jogi eszközt bevet, hogy Berlin eleget tegyen követeléseinek, mondta a Kathimerini című görög napilap szerint Nikosz Vucisz, a görög parlament elnöke. A Der ­Spiegel német hírmagazin úgy tudja, hogy Athén nemzetközi kampányt kezd és nemzetközi fórumok elé járul: a német parlamentben, az Európai Parlamentben, az Európai Tanácsban és az ENSZ-ben is felszólítják majd Berlint, hogy az ügyben tárgyaljon Athénnal.

A német kormány azonban minden bizonnyal el fogja utasítani a jóvátételt, ahogy azt korábban is tette. Berlin két megállapodásra hivatkozik: az egyiket 1960-ban kötötte az NSZK kormánya más európai országokkal, amelynek értelmében 115 millió német márkát (mai értékén 200 millió eurót) fizettek ki háborús jóvátétel címén Athénnak; a másik az 1990-ben kötött, úgynevezett kettő plusz négy szerződés, amely Németország újraegyesítésének nemzetközi feltételeiről szólt, s megállapította, hogy további jóvátételre nincs szükség.

A teljes cikk itt olvasható.