A kanadai zsidók kirekesztő csapdába kerültek

Aggodalmat és politikai ellenállást is kiváltott Kanadában a québeci zsidó közösség köreiben egy nemrég beterjesztett, vallási szimbólumokat korlátozó törvénytervezet.

Pár hete a Neokohn is beszámolt arról, hogy a québeci kormány március végén terjesztette a parlament elé azt a törvényt, amely tiltja a vallási szimbólumok viselését az állami alkalmazottaknak munka idején. A törvény elfogadását a Koalíció Québec Jövőjéért nevű jobbközép kormánypárt kezdeményezte.

Kanadában betiltanák a vallási szimbólumok viselését munkaidőben

Több ezren vonultak az utcára vasárnap Montrealban az új törvénytervezet ellen.

Ebben a törvényben példátlanul jelenik meg az egyén személyi-, vallási- és tudati szabadságának korlátozása. A zsidó közösség természetesen az első perctől kezdve megpróbál ellenállni a lehető legszenvedélyesebben és legvehemensebben.

— fogalmazott a québeci Izraeli és Zsidó Ügyek Központjánk (Centre for Israel and Jewish Affairs) társelnöke a Tablet zsidó magazinnak adott interjújában.

Reuben Poupko rabbi szerint bár a többségében franciaajkú, hagyományosan katolikus Québecben nincs túl sok zsidó, ezzel együtt a törvénytervezet mindenki számára egységesen közvetít negatív üzenetet.

A rabbi úgy véli, hogy a politikusok most egy olyan tervezetet alkottak, amely elsősorban egy válaszkeresés arra, amit Európa és Észak-Amerika az utóbbi évtizedekben tapasztalt a főleg muszlim hitű bevándorlókkal kapcsolatban.

„Az öltözési szokásaik korlátozásáról azonban itt többnyire másképp gondolkodnak”

— mondta Poupko rabbi.

Fotó: THE CANADIAN PRESS/GRAHAM HUGHES

Szerinte a liberális államban a modern világ értékeinek felkarolásával egyidejűleg alábbhagyott a vallás korábban jobban domináló szerepe, és ebből eredeztethető az is, hogy a mai lakosság többségét irritálhatja a vallási jelleg bármilyen megnyilvánulása.

A vallási vezető nem mutatkozott túlzottan derűlátónak, azt nyilatkozta a lapnak, hogy szerinte olyan most a közhangulat, hogy a kormányzó párt előterjesztését valószínűleg már a nyár elején törvénybe foglalhatják.

Reuben Poupko arról is beszélt, hogy szerinte az egyetlen esély a tervezet ellen az lehet, ha sikerül rábírni a többséget arra, hogy ne vallási értelemben, hanem egyéni vonatkozásban próbálják értelmezni a javaslatot.

Amikor az emberek majd azt tapasztalják, hogy egyeseknek milyen nehéz lesz majd állást találniuk, talán meg fog változni a véleményük. De meglehet, akkor már túl késő lesz

— tette hozzá a rabbi.

Semmi kétség, ez a törvény komolyan korlátozhatja majd a vallásos zsidó ügyvédek és jogalkotók jövőjét is. Továbbá a mi államunkba vágyódó tehetséges vallásos emberek is meggondolják majd, hogy ide költözzenek-e vagy sem. Ami természetesen mindannyiunk életminőségét is befolyásolhatja majd.

— ezt Lionel Perez mondta a Tabletnek.

Montreál városának egyik ellenzéki képviselője, a maga is kipát viselő vallásos zsidó úgy vélte, hogy a tervezettel közösségének élete jelentősen megváltozhat majd. Szerinte mindez kivetheti a megbecsültek közösségéből azokat a kollégáit, akik ügyvédként vagy ügyészként régóta partnerei az állam különféle hivatalainak is.