Szijjártó: „Büszkék vagyunk a zsidó származású sportolókra”

A magyar külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban megnyitotta a Maccabi VAC Hungary Sportegyesület kiállítását.

„Büszkék vagyunk azokra a zsidó származású magyarokra, akik a sporton keresztül gazdagabbá tették a magyar sport örökségét”

— jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, amikor megnyitotta a Maccabi VAC Hungary Sportegyesület kiállítását New Yorkban.

A főkonzulátuson 15 tablót állítottak ki, amelyek angol nyelven mutatják be a magyar zsidó sportolók életét, a magyar zsidó sportkultúrát, sporttörténetet.

A miniszter az ünnepségen beszélt a magyar-izraeli kapcsolatokról, és emlékeztetett arra, hogy néhány hete megnyithatta a magyar kereskedelmi képviseletet Jeruzsálemben, illetve a magyar kulturális évet Tel-Avivban.

Magyar kulturális évad kezdődik Tel-Avivban

A márciustól októberig tartó izraeli magyar kulturális évadot Szijjártó Péter nyitotta meg.

„Ezek a tények világosan jelzik, milyen színes a magyar-izraeli kapcsolat, és hogy mi nemcsak stratégiai szövetségesként, hanem baráti országként és baráti nemzetként is tekintünk Izraelre”

— fogalmazott; majd kitért rá, hogy a magyar sportszerető nemzet és büszke arra, hogy a lélekszámhoz viszonyítva a legtöbb olimpiai aranyat nyerte.

„Mi, mint olimpiai nemzet, nagyon fontosnak tarjuk, hogy az első magyar férfi olimpiai bajnok és országunk első női olimpiai bajnoka is zsidó származású volt”

– utalt Hajós Alfrédra és Elek Ilonára.

A kiállított tablókra rátérve beszélt Guttmann Béláról, aki a Benfica labdarúgócsapatát BEK-győzelemhez segítette, a négyszeres, illetve háromszoros olimpiai bajnok kardvívóról, Fuchs Jenőről és Kabos Endréről, valamint a sakkozó Polgár Juditról.

Szijjártó Péter kiemelte

„büszkék vagyunk arra, hogy a legnagyobb közép-európai zsidó közösség Budapesten él”.

Beszélt arról is, hogy a zsidó kultúrának reneszánsza van Magyarországon, valamint Európa legnagyobb zsinagógája és Európa egyik legnagyobb katolikus katedrálisa gyalogos távolságra található egymástól. Kiemelte, hogy amikor a zsidó kulturális fesztivált tartják Budapesten, „nem lesznek csapatok és katonákat az utcákon, mert ezekre egyszerűen nincs szükség”.

„Végtelenül megtisztelve érezzük magunkat, hogy otthont adhatunk az idei Európai Maccabi Játékoknak, ami úgy vélem, a legjobb válasz mindarra a sok buta hamis hírre, amely arról szól, hogy országunkban növekszik az antiszemitizmus” — mondta a július 29. és augusztus 7. között sorra kerülő multisport eseményre rátérve.

Megvannak a Maccabi Játékok versenyhelyszínei — még mindig lehet jelentkezni

12 helyszínen, csaknem 20 sportág 2500 versenyzőjét várják Magyarországra.

A Maccabi Világszövetség a legnagyobb és a legrégebben működő zsidó sportszervezet a világon, amely öt kontinensen ível át. Négyévente, Izraelben rendezik meg a Maccabi Világjátékokat. Az Európai Maccabi Szövetség (EMC) a helyi Maccabi tagszervezetek ernyőszervezete. A Maccabi Európa Játékokat négyévente rendezik meg, két évvel az izraeli Maccabi Világjátékokat követően.

Az EMC 2015-ös kongresszusán dőlt el, hogy 2019-ben a magyar főváros lehet a házigazda. Az 1906-ban alakult Maccabi VAC Hungary Magyarország egyetlen zsidó sportegyesülete.