Szlovákia miniszterelnökét fogadja Trump a jövő héten

Amerikába látogat Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, hogy  gazdasági és katonai kérdésekről tárgyaljon Donald Trumppal a Fehér Házban – tájékoztatta a TASR szlovák hírügynökséget Patrícia Macíková, a miniszterelnök szóvivője.

A május 3-ai, pénteki megbeszélésen több témát is érintenek, de a hangsúly a gazdasági és a védelmi együttműködésen lesz.

„Az Egyesült Államok a szlovák exportőrök tizedik legjelentősebb piaca, az amerikai vállalatok pedig a legfontosabb befektetők közé tartoznak Szlovákiában, összesen 23 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. A szlovák technológiai cégek sikeresen működnek az USA-ban”

– szögezte le Macíková.

Az Egyesült Államok elnöke és a szlovák miniszterelnök a védelmi együttműködés keretében a szlovák fegyveres erők korszerűsítésének kérdését is érintik a tárgyalás során. A szlovák NATO-tagsággal járó kötelezettségekkel összefüggésben a védelmi kiadások növelésének témája is terítékre kerül.

Barack Obama akkori amerikai elnök 2013 novemberében fogadta Robert Ficót, George W. Bush elnök öt évvel korábban Ivan Gašparovičot. 2006 márciusában Mikuláš Dzurinda, 2005 márciusában Pavol Hrušovský, a parlament elnöke, 2003 áprilisában Rudolf Schuster akkori köztársasági elnök tett látogatást a Fehér Házban.