Az új IRA vállalta a velelősséget az észak-írországi újságíró-gyilkosságért

Közleményükben teljes és őszinte részvétüket fejezték ki Lyra McKee élettársának, családjának és barátainak az újságírónő halála miatt.

Az „új IRA” nevű szakadár britellenes katolikus militáns csoport jelentkezett egy az északír sajtónak eljuttatott levélben a Londonderryben csütörtök éjszaka történt lövöldözés elkövetőjeként, amiben meggyilkoltak egy fiatal újságírónőt – közölték hírügynökségek keddre virradóra.

„Az ellenség elleni támadás során tragikusan életét vesztette Lyra McKee, mert az ellenséges erők közelében állt”

— közölte a militáns csoport a The Irish Newsnak küldött állásfoglalásában, amelynek eredetiségét az északír lap jelszóval hitelesítette.

Az „új IRA” közleményében teljes és őszinte részvétét fejezte ki Lyra McKee élettársának, családjának és barátainak az újságírónő halála miatt.

Londonderryben a csütörtök éjszakai incidens előtt több helyszínen házkutatásba kezdett a rendőrség fegyvereket keresve. A hatóságok ugyanis attól tartottak, hogy szakadár republikánus csoportok tagjai erőszakos cselekményekre készülnek a húsvéti hétvégén.

A rajtaütések helyszínein többtucatnyi benzinbombát dobtak a rendőrségi járművekre, majd egy fegyveres több lövést adott le rájuk, és egy lövedék eltalálta a 29 éves Lyra McKee oknyomozó újságírót. A fiatal nőt kórházba vitték, ahol belehalt sérüléseibe.

Az „új IRA” elutasítja az 1998-as megbékélési egyezményt, amely három évtizednyi erőszaknak vetett véget Észak-Írországban. A fegyveres csoport egy egységes Írországért küzd.

Tűzharc áldozata lett egy fiatal újságírónő Észak-Írországban

Terrorcselekmény történt tegnap éjszaka az észak-ír Londonderryben, ahol a rendőrökkel kialakult tűzharcban meghalt egy fiatal újságíró nő is.