Tűzharc áldozata lett egy fiatal újságírónő Észak-Írországban

Terrorcselekmény történt tegnap éjszaka az észak-ír Londonderryben, ahol a rendőrökkel kialakult tűzharcban meghalt egy fiatal újságíró nő is. A rendőrség szerint az új IRA állhat a történtek mögött.

Az eset akkor történt, amikor a rendőrség több házkutatást tartott a város egyik negyedében. Az ott élők Molotov-koktélokkal és egyéb fegyverekkel támadtak a rendőrökre. A 29 éves nő, Lyra McKee halálát a rendőrség terrorcselekményként kezeli – írja az Euronews.

McKeeről a Belfast Telegraph azt írta, hogy „korának egyik legtehetségesebb” ír zsurnalisztája és szépírója volt, aki a Forbes magazin 30 év alatti tehetségeit bemutató cikkében is helyet kapott. Még tart a vizsgálat, arról, hogy a fiatal nő halálát pontosan mi okozta, azt azonban lehet tudni, hogy a rendőrökkel szembenállók egyik lövedéke találhatta el. Bár kórházba szállították, életét nem tudták megmenteni.

Egyik kollégája, aki szintén a helyszínen figyelte az éjszakai összecsapásokat ezt a videót posztolta Twitter oldalán:

A támadást minden észak-ír politikai párt elítélte. A rendőr főparancsnok asszisztense, Mark Hamilton szerint valószínűsíthető, hogy az Új IRA terrorszervezet állhat a történtek mögött.

A Sinn Féin ír baloldali párt alelnöke, Michelle O’Neill kijelentette, „sokkolták, és elszomorították a tragikus hírek”, valamint hozzátette, „határozottan elítéli a fiatal nő haláláért felelősöket.”

Michelle O’Neill on Twitter: „My heart goes out to the family of the young woman shot dead by so-called dissidents. This was an attack on the community, an attack on the peace process and an attack on the Good Friday Agreement. I appeal for calm and for anyone with information to bring it to the PSNI https://t.co/m8O43RkuRI / Twitter”

My heart goes out to the family of the young woman shot dead by so-called dissidents. This was an attack on the community, an attack on the peace process and an attack on the Good Friday Agreement.

Egy másik ír politikai formáció, a Demokrata Unionista Párt (DUP) vezetője, Arlene Foster szintén szörnyülködött az események kapcsán: „szívszaggató hírek, értelmetlen tett, egy teljes családot szakítottak szét.”

Mark H Durkan, a Szociáldemokrata Munkáspárt (SDLP) vezetője pedig a következő twitter üzenetben reagált a terrorcselekményre:

„Épp elhagyom Creggant, lesújtva és dühösen, egy fiatal élet értelmetlen kioltása miatt. Az erőszak csak áldozatokat szül, mindig is csak ennyit eredményezett. Városunk imáit és együttérzését küldöm a fiatal nő családjának és barátainak, nyugodjék békében.”

Mark H Durkan on Twitter: „Just leaving Creggan, heartbroken and angry at the senseless loss of a young life. Violence only creates victims, that’s all it ever has done. The thoughts and prayers of our city are with the young woman’s family and friends, may she rest in peace. / Twitter”

Just leaving Creggan, heartbroken and angry at the senseless loss of a young life. Violence only creates victims, that’s all it ever has done. The thoughts and prayers of our city are with the young woman’s family and friends, may she rest in peace.

A húsvéti időszak minden évben feszültséggel teli Észak-Írországban, mert az Egyesült Királyságtól történő elszakadásért harcoló köztársaságpártiak ilyenkor emlékeznek meg az 1916-os felkelésről. A hatnapos forradalmat akkor a britek leverték, vezetőik közül többet kivégeztek.

Idén már több eset is történt Londonderry városában amelyet a hatóságok összefüggésbe hoztak az új IRA terrorszervezettel. Két kisteherautót loptak el és egy személygépkocsit robbantotta fel. Nem véletlen a helyválasztás. Véres vasárnapként vonult be a történelem fekete lapjaira az az 1972-es eset, amikor brit csapatok egy írek vezette tüntetés résztvevői közé lőttek a városban. Az esetnek 14 halálos áldozata lett.