Választások kezdődtek Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Elnökválasztás kezdődött vasárnap Észak-Macedóniában, az urnák reggel 7 órakor megnyíltak. Valamint vasárnap helyi idő szerint reggel nyolc órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek Ukrajnában, és megkezdődött az elnökválasztás második fordulója, amelyben eldől, ki lesz Ukrajna következő államfője — írja az MTI.

Észak-Macedóniában az 1,8 millió szavazásra jogosult állampolgár 19 óráig adhatja le voksát.

A nyugat-balkáni köztársaság államfői tisztségére három elnökjelölt pályázik. Gjorge Ivanov korábbi köztársasági elnök már kétszer is betöltötte ezt a posztot, így nem indulhatott újra a versenyben.

A kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) Sztevo Pendarovszki NATO-főtárgyalót, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) Gordana Sziljanovszka-Davkova pártok kívüli egyetemi tanárt, míg az albán kisebbségi pártok a független Blerim Rekát javasolták a posztra.

Amennyiben az első fordulóban nem lesz győztes, akkor két héttel később, május 5-én második fordulót tartanak, amelyen már csak a legtöbb szavazatot összegyűjtő két jelölt indul. A közvélemény-kutatások szerint egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét az első körben, így bizonyosra vehető, hogy második forduló is lesz. A felmérésekből az sem látszik egyértelműen, hogy melyik jelölt szerezheti meg a voksok többségét, ugyanis mindkét befutó jelölt támogatottsága 30 százalék körül mozog, az albán kisebbségi jelölt pedig várhatóan a szavazatok 7-8 százalékát szerzi meg. Az elnökválasztás előzetes eredményei már vasárnap éjfél körül várhatók, míg a hivatalos végeredményeket szerdáig hozzák nyilvánosságra.

Ukrajna is választ

Ukrajnában ma hasonlóan eldől, hogy ki lesz a következő államfő.

Marad Petro Porosenko, vagy Volodimir Zelenszkij humorista-színész-producer váltja őt a tisztségben?

A szavazóhelyiségek este nyolcig várják a szavazásra jogosult ukrán állampolgárokat. A választásokon a Központi Választási Bizottság honlapján található adat szerint hivatalosan mintegy 30 millió ukrán állampolgár jogosult részt venni, akik számára csaknem 30 ezer szavazóhelyiséget nyitottak meg.

Az esti urnazárást követően várhatóan — az első fordulóhoz hasonlóan — a televíziók és a hírügynökségek rögtön nyilvánosságra hozzák az exit poll felmérések eredményeit.

Zsidó showman lehet Ukrajna következő elnöke

Az orosz agresszió miatt különösen fontos lenne, hogy erős, Nyugat-barát, és főleg komolyan vehető legyen a következő ukrán elnök. Eperjesi Ildikó elemzése.