Abbász arab támogatókat keres a béketerv megfúrásához

Ma találkozik Kairóban Mahmud Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke Abdel Fattah el-Sisi egyiptomi elnökkel, és a tervek szerint az Arab Liba külügyminisztereivel is tárgyal az egyiptomi fővárosban – írja a The Jerusalem Post. Abbasz célja, hogy támogatást szerezzen a palesztin állásponthoz az „évszázad megállapodásával” kapcsolatban, valamint anyagi támogatást is kér az arab országoktól, hogy megoldja a hatóság pénzügyi válságát.

„Abbász elnök beszédet mond az arab külügyminiszterek előtt, és személyesen is konzultál velük arról a veszélyes helyzetről, hogy az amerikai béketervvel és az izraeli intézkedésekkel el akarják fojtani a palesztinok ügyét”

— mondta Majdi al-Khaldi, a Palesztin Hatóság külügyi tanácsadója.

„Elviselhetetlen lett a helyzet, miután Izrael elvonta a vám- és adóbevételeinket, pénzügyi válsággal küzdünk, lehet, hogy meg kell fogadjuk a Palesztin Nemzeti Tanács döntését”

— tette hozzá.

A Palesztin Nemzeti Tanács a jogalkotó testülete a Palesztinai Felszabadítási Szervezetnek. Tavaly azt javasolták a palesztin vezetésnek, hogy vizsgálják felül az Izraellel meglévő viszonyt és az aláírt egyezményeket arra válaszul, hogy Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és amiért az Egyesült Államok megvonta a támogatását a Palesztin Hatóságtól és az ENSZ illetékes ügynökségétől.

Múlt héten a Világbank arra figyelmeztetett, hogy egyre mélyülni fog a válság a palesztin területeken, ha Izrael és a palesztin vezetés nem egyezik meg az vám- és adóbevételek ügyében.

A Netanjahu-kormány februárban döntött úgy, hogy elvon 10 millió dollárt havonta, éppen annyit, amennyit a palesztin hatóság fizet a terrortámadások miatt bebörtönzöttek családjainak.

Khaldi elmondta, hogy Abbász tájékoztatni fogja Sisit és az arab külügyminisztereket a palesztinok által tervezett lépésekről az amerikai és izraeli szándékok ellen.

Az új béketerv csak pénzt, de államot nem ad a palesztinoknak

A határok véglegesítése, biztonság, gazdasági fellendülés — ezek lehetnek az új amerikai béketerv sarokpontjai.

„Az arab államok mindig a palesztin nép mellett álltak. Az arab országoktól most arra van szükség, hogy teremtsék meg az anyagi biztonságot a palesztinok számára a fojtogató válságban”

— mondta a külügyi tanácsadó.