Észak-Korea továbbra is életveszélyes

Phenjan új típusú „taktikai” fegyvert tesztelt Kim Dzsong Un személyes irányításával – adott hírt csütörtökön a KCNA észak-koreai hírügynökség.

A hírforrás azt nem pontosította, hogy milyen fegyverről is van szó, annyit közölt csupán, hogy a rakétát  „különleges módon” lehet irányítani, s hogy „nagy erejű robbanófejjel” rendelkezik. Kim Dzsong Un a hírügynökség szerint „nagy jelentőségű eseménynek” nevezte ezt a mostani kísérletet.

Hírügynökségek megjegyzik: a „taktikai” jelző arra utal, hogy rövid hatótávolságú rakétáról van szó, nem pedig nagy hatótávolságú ballisztikus rakétáról, amelyet az Egyesült Államok rendkívül veszélyesnek tekint.

Ez az első nyilvános rakétakísérlet azóta, hogy február végén Hanoiban tartott találkozójukon Donald Trump amerikai elnök nem jutott megállapodásra Kim Dzsong Unnal sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről.

North Korea test fires new tactical guided weapon

Kim Jong Un oversaw testing of new missile. U.S. officials say the North Korean missile test is likely a „short-range” test of a small guided weapon and not …

Kim ugyanakkor biztosította arról partnerét, hogy tartózkodnak az atom- és rakétakísérletektől. Az észak-koreai vezető akkor késznek mutatkozott országa egyes nukleáris helyszíneinek feladására, de nem azokéra, amelyeket az amerikaiak akartak. Ezért cserébe pedig az Egyesült Államok nem kívánta feloldani az Észak-Korea ellen meghozott összes büntetőintézkedést.

Kim Dzsong Un a múlt héten bejelentette, hogy kész harmadszor is találkozni Donald Trumppal, ha az Egyesült Államok kölcsönösen elfogadható feltételekkel áll elő egy megállapodás megkötéséhez.

Mint arról nemrég írtunk, Donald Trump dicsérte ugyan a Kim Dzsong Unhoz fűződő – mint fogalmazott: – „nagyszerű viszonyát”, de ismételten hitet tett amellett, hogy Észak-Koreának fel kell számolnia atomfegyvereit és fel kell hagynia rakétakísérleteivel.

Utalva arra, hogy Kim szombaton jelezte, készen állna egy harmadik csúcstalálkozóra is, leszögezte, hogy „a tárgyalás oké, tárgyalni oké”. Kifejtette, hogy jó a viszonyunk, a szankciók érvényben vannak… és sok konstruktív dolog történik. De hozzátette, hogy nem híve a túlságosan is gyors tárgyalásoknak.

Észak-Koreának több mint száz atomlétesítménye van

Közülük az atomfegyverek leszerelése keretében az Egyesült Államok csak negyvennek a bezárását követeli.